You are currently viewing Alexandru Iorga: în orașul Găești, astăzi, se practică medicina la fel ca la începutul secolului XX

Alexandru Iorga: în orașul Găești, astăzi, se practică medicina la fel ca la începutul secolului XX

În ultimii ani, ni s-a tot spus pe rețelele de socializare de ce investiții importante beneficiază Spitalul Orășenesc Găești. Am fi putut crede că acolo se dezvoltă o unitate medicală de nivel european, unde actul medical și managerial se ridică la nivelul investițiilor făcute. Adevărul este însă altul, după cum atrage atenția Alexandru Iorga, candidatul PSD Dâmbovița la funcția de primar al orașului Dâmbovițean. Social-democratul a vorbit în conferința de presă a PSD Dâmbovița de astăzi despre multele neajunsuri care afectează calitatea actului medical, la Găești.

„Adevărul este că, în orașul Găești, astăzi, se practică medicina la fel ca la începutul secolului XX. Nu mai este un secret că achiziția de echipamente în valoare de milioane de euro este nefolosită, pentru că administrația de la Găești, managementul aplicat la acest spital, nu a fost în măsură să pună în funcțiune această aparatură. Nu a fost gândită o strategie, atunci când aceste aparate au fost achiziționate, acum aproximativ 2 ani de zile, iar acum ies din garanție fără a fi fost folosite. De exemplu, domnul manager a considerat că este bine să cumpere 5 mese de operații, în condițiile în care noi la Găești avem doar o singură sală de operații. Același lucru s-a întâmplat și cu achiziția de incubatoare, deși la noi, în spital nu există secție de neonatologie (…) îmi pare rău pentru oamenii care lucrează acolo, pentru cadrele medicale, care sunt oameni de bună credință și care își doresc să muncească așa cum ar trebui în anul 2024, dar sunt cumva puși în situația de a nu rezolva problemele pentru că nu se pot folosi de aceste echipamente. Acești oameni merg zi de zi la muncă și se simt, așa cum au spus, legați de mâini și de picioare, din cauza managementului aplicat acolo. Dacă ajungi noaptea la compartimentul de primiri urgențe, nu ai nicio șansă, pentru că după ora 16:00, acolo nu se pot face nici măcar analizele de sânge cele mai elementare (…) iar medicii de acolo sunt puși în situația de a rezolva probleme ca la începutul secolului XX. Spitalul Găești este, din punctul meu de vedere, dar și al oamenilor cu care am interacționat, o bombă cu ceas. Este cea mai mare problemă cu care se confruntă orașul. Este insalubru, este condus iresponsabil și reprezintă una dintre principalele surse de revoltă în rândul comunității locale”, a subliniat Iorga.

Social democratul a trecut în revistă și soluțiile identificate pentru soluționarea acestor probleme care afectează comunitatea din Găești și chiar din împrejurimi.

În primul rând trebuie să punem în funcțiune aparatura achiziționată. Mă refer la RMN și la computerul tomograf, care, așa cum am spus, astăzi nu pot fi folosite pentru că nu au fost obținute autorizațiile necesare și gândirea practicată la achiziționarea acestora nu a fost una solidă care să ne permită să folosim aceste aparate. De asemenea, vă pot spune, chiar zilele trecute am discutat cu un asistent medical de acolo. Acesta mi-a spus că pun bani din buzunar pentru a cumpăra consumabile, ceea ce nu mi se pare normal, motiv pentru care un alt obiectiv al meu este de a solicita un audit pentru a verifica exact ce se întâmplă și de ce astăzi oamenii, cadrele medicale sunt nevoite să pună bani din buzunar pentru a cumpăra consumabile. Un alt aspect pe care-l am în vedere este atragerea de fonduri europene pentru consolidarea și modernizarea clădirilor existente în cadrul spitalului (…) Un alt obiectiv este sprijin acordat din partea primăriei, în limitele legale, respectiv atragerea de medici care să fie cumva motivați în a veni la Găești. Am aici în plan oferirea de locuințe, oferirea de terenuri pentru construcția de case, decontarea în întregime a transportului, decontarea contravalorii cursurilor de formare profesională. De asemenea, un lucru foarte important, este înființarea de secții de maximă importanță pentru sănătatea oamenilor, precum cardiologie, neurologie, neonatologie și obstetrică ginecologie, dar și altele. Spitalul Găești oferă astăzi preponderent asistență medicală în regim ambulatoriu, fiind mai degrabă o policlinică, dar așa cum o spun de fiecare dată, noi avem nevoie de un spital. Înființarea de noi linii de gardă și de permanență în asigurarea asistenței medicale pe secții precum pediatrie, cardiologie, neurologie, stomatologie, dar și altele. Astăzi nu avem așa ceva (…) este treaba primarului, este treaba managerului de la spital, care, după cum știți, este asumat și numit de primar și care are un contract cu primarul și nu există scuză în acest caz, să încercăm să ne dăm după perdea, să spunem că nu este treaba noastră”, a declarat Alexandru Iorga, în cadrul conferinței de presă a PSD Dâmbovița, de astăzi.

AUTOR: F.S.