Atenție, turiști! Este risc însemnat de avalanșe, pe crestele Bucegilor. ANM avertizează în prognoza nivometeorologică asupra faptului că stratul de zăpadă este mai însemnat pe versanții sudici și că în aceste zone întâlnim un strat mai consistent de zăpadă acumulat în perioada precedentă, cu până la 8 cm depuși în ultimele zile, cu o rezistență redusă în primii 20-35 cm din partea superioară a stratului, ce sunt depuși peste un strat mai vechi, parțial stabilizat în profunzime.
Potrivit meteorologilor, în următoarele zile sunt așteptate temperaturi diurne pozitive, inclusiv în zona crestelor, iar stratul cu rezistență redusă din partea superioară a stratului și plăcile de vânt de la peste 1800 m, pot aluneca peste straturile mai vechi din interior și provoca avalanșe de dimensiuni medii în zonele cu acumulări mai importante, în special la suprasarcini, dar în cazuri izolate și în mod spontan, pe fondul insolației și a temperaturilor în creștere.
La peste 1800 m riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat și amplificat la trecerea schiorilor sau turiștilor, prin ruperea plăcilor de vânt sau dislocarea stratului puțin rezistent din partea superioară a zăpezii, în special în masivul Bucegi.
La altitudini de sub 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse, riscul declanșării unor avalanșe mici și izolat medii fiind moderat și prezent mai ales la suprasarcini, dar izolat și în mod spontan pe fondul vremii mai calde.
AUTOR: F.S.