You are currently viewing Titus Corlățean: aș saluta urcarea pe poziția numărul 1 a SUA pe lista partenerilor comerciali și, de ce nu, pe cea a investitorilor străini în România

Titus Corlățean: aș saluta urcarea pe poziția numărul 1 a SUA pe lista partenerilor comerciali și, de ce nu, pe cea a investitorilor străini în România

O delegație a Congresului Statelor Unite, formată din membri ai ambelor partide, republican și democrat, a venit în România pentru o serie de întâlniri oficiale cu liderii de la București. Vizita are loc într-un moment delicat pentru relațiile bilaterale, marcate recent de tensiuni generate de anularea alegerilor prezidențiale și de preocupările privind stabilitatea democratică în regiune.

Delegația este condusă de congressmanul republican Vern Buchanan, membru al Camerei Reprezentanților din 2007, și actual președinte al Comisiei pentru Comerț și Fiscalitate, una dintre cele mai influente structuri legislative din Congresul american, cu atribuții în domenii esențiale precum politica fiscală, relațiile comerciale internaționale și sistemul de sănătate.

Printre cei 8 congresmeni se numără și Andy Oglas, Republican de Tennessee, cel cu care Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă a României a purtat o discuție pe tema parteneriatului economic dintre țara noastră și SUA.

„Mi-a spus și ne-a spus foarte ferm, făcând referire la faptul ca Turcia ar fi partenerul comercial numărul 1al României, că obiectivul pe care îl susține este ca în viitor Statele Unite ale Americii să devină primul partener comercial al țării noastre. M-a bucurat declarația sa.
Pe de altă parte, am clarificat rapid o parte a subiectului, precizându-i că Turcia este numărul 1 la comerțul bilateral cu România dintre statele non-UE (aproximativ 12 miliarde dolari) și că sunt alte state UE simțitor peste acest nivel. Că Statele Unite și România au ajuns la un nivel (istoric, privind retroactiv) de 5 miliarde de dolari în comerțul bilateral, dar că mai avem de lucru pe tema asta. Că SUA a urcat în ultimii ani de pe poziția a 11-a pe poziția a 4-a între investitorii străini în România, ceea ce este foarte bine. Dar că îi așteptăm pe americani să fie și mai prezenți pe piața românească, să avansăm și să finalizam diferitele proiecte în curs, cum ar fi cele strategice legate de cele două unități nucleare noi ce ar trebui construite la Cernavodă dau modernizarea reactorului 1, în baza acordului bilateral româno-american încheiat acum câțiva ani. Sau a reactorului SMR de aproape 500 Megawați ce ar trebui construit la Doicești. Nu mai vorbesc de extracția de gaze din platoul continental al Mării Negre, realizată cu o companie americană, care deține tehnologia de a fora la mare adâncime, ceea ce noi nu avem..Și multe altele..
Așa că susținem o prezența „win-win” economică americană și mai consistentă în România, prezență care înseamnă automat și securitate națională pentru țara noastră.
Asa că aș saluta urcarea pe poziția numărul 1 a SUA pe lista partenerilor comerciali și, de ce nu, pe cea a investitorilor străini în România,” scrie senatorul de Dâmbovița, pe pagina sa de socializare.

AUTOR: F.S.