Epurările ”ideologice” continuă în PNL, cu sprijinul discret al conducerii centrale, spun surse din interiorul organizației județene.
După ce au pus pe linie moartă sau chiar au eliminat din partid oameni cu rezultate bune la alegerile din ultimii ani, doar pentru că proveneau din PDL, acum se încearcă o consolidare a puterii nucleului dur al ”vechiului” PNL, în frunte cu Gabriel Grozavu, chiar dacă asta înseamnă o revenire la statutul de partid-cantitate neglijabilă, cu 7-8% voturi.
Iulian Vladu este doar cel mai cunocut caz de liberal scos din joc, deși era (re)cunoscut pentru rezultatele foarte bune pe care le obținea în colegiul 8 Găești, pe care îl coordona.
Un alt caz este cel al doctorului Jean Popescu, personalitate care ani la rând a conferit fostului PD(L) credibilitate și echilibru, find și cel care în vremurile tulburi a girat conducerea interimară a organizației, până când apele se linișteau. Și totul pentru binele partidului. În aceeași măsură, senatorul Caracota, fost director de campanie al PDL la alegerile câștigate spectaculos în 2008, a fost marginalizat, blamat, ostracizat de propriul partid, pe motiv de ”genealogie” – vine din PDL!
În Biroul Politic Județean, toate inițiativele menite a relansa partidu și de a salva ce se poate din distrugerea unor organizații până mai ieri performante, sunt blocate sistematic de o majoritate ad-hoc a ”vechilor liberali”, spun sursele.
Plecarea lui Caravețeanu, care părea a fi făcut un titlu de glorie din vânătoarea de PDL-iști (el însuși provenind din partidul lui Blaga!), nu a domolit războiul fratricid din PNL, ba chiar a devenit mai sângeros. Aducerea lui d-lui Guran, de la Ploiești, pe post de coordonator al organizației decapitate, cu Grozavu pe post de președinte interimar până la alegerile interne, probabil în septembrie, a agravat situația organizației aflată în derivă.
De furia demolatoare a vechii gărzi liberale nu scapă nici parlamentarii partidului. Dacă la PSD, spre exemplu, deputații și senatorii sunt în prima linie a activității politice în partid, la PNL, ce doi parlamentari, un deputat și un senator, sunt sistematic marginalizați. Ba, sunt ținta unor campanii de defăimare care își au sursa chiar în… conducerea PNL!. Mai apoi, aceeași oameni se plâng că parlamentarii nu ajută partidul!
Sursele noastre ne-au relatat o situație greu de crezut, însă confirmată de membri ai BPJ: cu câteva zile în urmă, unul dintre cei doi parlamentari liberali, deputatul Cezar Preda, ar fi propus BPJ al PNL să preia, în calitate de președinte interimar, conducerea organizației Moreni. O organizație aproape distrusă în ultima vreme, din pricina luptelor interne și a nefericitelor intruziuni ”de la județeana de partid”.
Potrivit surselor, Cezar Preda a depus miercuri, 07.06.2018, înaintea ședinței Biroului Politic Județean (BPJ), o documentație solidă în sprijinul propunerii sale: semnături de susținere ale membrilor din organizația Moreni, propuneri pentru componența Biroului Municipal Interimar, strategia privind următoarele alegeri – inclusiv target pentru alegerile europarlamentare, prezidențiale și locale, care vor avea loc în următorii doi ani.
În BPJ, propunerea deputatului Preda a declanșat un adevărat jihad: gruparea Guran-Grozavu a respins-o in corpore, în timp ce ceilalți încercau să își convingă colegii că o respignere a propunerii ar fi extrem de dăunătoare. Susținătorii propunerii le-au reproșat colegilor că deși pe la colțuri se plâng de neimplicarea parlamentarilor partidului, de câte ori aceștia vin cu propuneri, sunt refuzate fără a fi analizate. ”Dacă dl. deputat și-a arătat disponibilitatea pentru reorganizarea org. Moreni, ar trebui să reflectăm mai bine asupra acestei propuneri, mai târziu să nu comentăm din nou, în cadrul BPJ că parlamentari nu își fac treaba pentru partid”, le-a spus un fost PDL-ist (Se pare că a fost Mihail Drugă)
Pe de altă parte, aceleași surse din BPJ ne-au declarat că respingerea propunerii deputatului Preda (ca și a altor astfel de inițiative venite de la parlamentarii PNL de Dâmbovița) nu este întâmplătoare. Campania de defăimare a propriilor parlamentari este nu doar tolerată, ci susținută și încurajată de vechii liberali. Așa s-ar explica nu doar acțiunea concertată de îndepărtarea a parlamentarilor de partid, dar și numirea iar mai apoi susținerea în funcția de președinte interimar al organizației Moreni, a unei doamne care s-a evidențiat prin atacuri extrem de dure, pe rețelele de socializare, la adresa propriilor parlamentari.
De altfel, se pare că Cezar Preda ar fi decis să riposteze, înaintând o sesizare la Comisia de Etică a partidului, în legătură cu atacurile la adresa sa, având ca autor pe d-na Maia Vîrjoghe, ”interimara” de la șefia PNL Moreni.
Sursele noastre spun că frenezia cu care actuala conducere interimară a PNL Dâmbovița luptă împotriva propriilor parlamentari ar avea legătură cu planurile pe termen mediu ale duo-ului Guran-Grozavu, ambii visându-se capi de listă la alegerile parlamentare din 2020!
Subiectul este extrem de actual, luptele intestine din PNL Dâmbovița putând conduce la un dezastru electoral – cum s-a mai întâmplat – ruinând speranțele unei bune părți a electoratului de dreapta, așa încât povestea are și ”va urma”.
Altfel spus, vom reveni cu punctul de vedere al domnului Cezar Preda, deputat PNL de Dâmbovița.