You are currently viewing B.E.I sprijină extinderea Arctic

B.E.I sprijină extinderea Arctic

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 68 de milioane de euro producătorului de aparate electrocasnice Arctic pentru finanțarea construcției unei fabrici de mare capacitate axată pe producția de mașini de spălat, cu ajutorul unor tehnologii avansate de fabricație și a eficienței date de automatizare.

 Această tranzacție este garantată de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiții pentru Europa. Sprijinul acordat de FEIS va stimula investițiile străine directe în zonele rurale, pentru a atrage noi investiții și pentru a transforma România într-un centru de producție pentru întreaga Europă.

După finalizarea procesului de construcție, în 2019, noua fabrică va produce anual aproximativ 2,2 milioane de mașini de spălat. Acest lucru va permite companiei Arctic – în prezent, liderul pieței de produse electrocasnice din România, cu o cotă de piață de peste 40% – să răspundă cererii tot mai mari de pe piața europeană. Arctic face parte din Grupul Arçelik – al treilea cel mai mare producător de aparate electrocasnice din Europa și al șaptelea din lume.

Proiectul este extrem de inovator, permițând implementarea celor mai recente procese de automatizare și integrarea aplicațiilor de tip IoT (internetul lucrurilor/Internet of Things), inclusiv a utilajelor inteligente, a dispozitivelor interconectate și a tehnologiilor de robotică cooperativă. Datorită investiției Arctic, regiunea va deveni un centru de inovare având potențialul de a atrage investiții suplimentare.

 Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: „Acest proiect extrem de inovator, susținut de Planul de investiții pentru Europa, va crea 480 de locuri de muncă directe și 900 de oportunități suplimentare de ocupare la nivel de furnizori. Fabrica va fi localizată în regiunea Sud-Muntenia, care se confruntă cu provocări economice structurale după închiderea fabricilor din industria siderurgică și este caracterizată de o rată ridicată a șomajului și un grad redus de producție tehnologică. Din acest motiv, investiția are o mare valoare pentru regiune.”

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Acest proiect întruchipează excelența românească în ceea ce privește inovarea și tehnologiile avansate. Planul de investiții pentru Europa oferă companiei Arctic stimulentele financiare necesare pentru a se extinde dincolo de piețele locale și pentru a crea locuri de muncă de calitate și durabile în România. Este un exemplu concret al unei modernizări industriale de succes, susținută de UE. Felicit BEI și Arctic pentru acest acord. „

Directorul financiar al companiei Arçelik, Polat Șen, a declarat: „Suntem încântați să încheiem acest acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiții, un partener care a susținut financiar Grupul Arçelik în construcția noii fabrici din România. Această investiție reprezintă un pas important în transformarea României într-un centru de excelență în producția de aparate electrocasnice. Accesul la instituțiile de finanțare ale Uniunii Europene se aliniază cu angajamentul nostru ferm față de Europa, atât ca piață de desfacere, cât și ca bază de operațiuni pentru procesul nostru de producție ”.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene. Este instituția de creditare pe termen lung a UE și este singura bancă deținută de și reprezentând interesele statelor membre ale Uniunii Europene. Aceasta pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide care să contribuie la atingerea obiectivelor politicii UE. BEI colaborează îndeaproape cu alte instituții ale UE pentru a pune în aplicare politica UE.

În calitate sa de cel mai mare debitor multilateral și creditor în volume, BEI oferă finanțare și expertiză pentru proiecte de investiții durabile, care contribuie la îndeplinirea obiectivelor politicilor UE. Peste 90% din activitatea BEI se concentrează pe Europa, dar ea sprijină și politicile externe și de dezvoltare ale UE.

Planul de investiții pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre acțiunile-cheie ale UE pentru stimularea investițiilor în Europa, creând astfel locuri de muncă și stimulând creșterea economică. În acest scop, resursele financiare noi și cele deja existente vor fi utilizate în mod inteligent. Grupul BEI joacă un rol esențial în acest plan de investiții. Având garanții din partea Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), BEI și FEI pot prelua o cotă mai mare a riscurilor legate de proiecte, încurajând investitorii privați să participe la acestea. În plus față de FEIS, Platforma europeană de consiliere în materie de investiții (EIAH) ajută promotorii de proiecte din sectorul public și privat să structureze mai eficient proiectele de investiții. Planul de investiții ar trebui, de asemenea, să creeze un mediu de reglementare mai favorabil investițiilor, în special în sectoarele digital, energetic și de capital. În decembrie 2017, Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord de prelungire a duratei FEIS și de creștere a capacității sale financiare.

Sursa si foto:Comunicat de presă Arctic