You are currently viewing Pesta Porcină Africană, jucărie pentru opoziție?

Pesta Porcină Africană, jucărie pentru opoziție?

La nivelul României evoluează, din păcate, pesta porcină africană care nu poate fi eradicată în zonele unde apare, decât prin eutanasierea întregului efectiv.

Din cauza apariției în spațiul public a mai multor știri false cu privire la pesta porcină africană, declarații iresponsabile ale unor politicieni care au condus la manipularea și dezinformarea opiniei publice, s-a generat panică în rândul românilor și s-a creat o situație de haos. De aceea, în calitate de președinte al filialei ALDE Dâmbovița vreau să îi asigur pe cetăţenii judeţului Dâmboviţa că Guvernul a luat si ia măsurile care se impun pentru a se reduce efectele fenomenului reprezentat de pesta porcină africană.

La nivelul județului Dâmbovița există Centrul Local de Combatere şi Prevenire a Bolilor, la nivel de Prefectură, care a luat toate măsurile de precauţie pentru prevenirea apariţiei acestui virus. Monitorizarea strictă a tuturor efectivelor de porci din judeţul nostru, atât în jurul fermelor, cât şi monitorizarea porcilor mistreţi, prin AJVPS şi prin gestionarii fondurilor de vânătoare este primordială.

Deși virusul pestei porcine africane nu se transmite la om și nu există riscul îmbolnăvirii pentru populație, acest virus are, din punct de vedere economic, un uriaș impact la nivel social. Situația este una delicată, însă vă asigur că autoritățile depun toate eforturile pentru a o gestiona.

Îndemn pe această cale cetățenii județului nostru să notifice Direcției Sanitar Veterinare orice apariţie a vreunui porc bolnav sau mort, fie domestic sau mistreț, și să nu cumpere animale decât din unităţi autorizate şi supravegheate.

De asemenea, pentru o corectă informare, vă invit să urmăriți informațiile furnizate de către ministerele competente și nu informațiile din diverse surse care apar public. 

Ionel PETRE

Președinte ALDE Dâmbovița