You are currently viewing Vox populi, vox dei: #FĂRĂPENALI!

Vox populi, vox dei: #FĂRĂPENALI!

USR a reușit să depășească pragul simbolic de 1 milion de semnături pentru inițiativa civica #FaraPenali!

„Inițiativa cetățenească Fără Penali în funcții publice a strâns un milion de semnături. Ele provin de la români din cele mai mari orașe, dar și din cele mai mici comune și sate din țară. Din Japonia până pe coasta de vest a Statelor Unite, din țările nordice până în Africa de Sud. Astăzi, 1 milion de români din întreaga lume spun: Fără Penali în funcții publice”, a anunțat liderul USR, Dan Barna, într-un comunicat de presă posta pe Facebook, subliniind că această campanie a ajuns să fie un adevărat fenomen social.

„În ultimele cinci luni, am vorbit cu cetățeni de toate vârstele, din toate colțurile țării, (…) nu sunt doua Românii, e una singură, a oamenilor cinstiți care vor o lege egală pentru toți și un viitor pentru ei și copiii lor.
Toți au semnat cu furie, încredere sau speranță. În ultimele cinci luni, am simțit că cetățenii vor să-și facă vocea auzită, iar primul strigăt este prin mesajul inițiativei Fără Penali. Astăzi, un milion de români consideră că România trebuie guvernată altfel, mai responsabil și mai atent. Împreună suntem o forță și împreună putem salva România”, a mai spus liderul USR.

Dan Barna acuză și obstrucția permanentă a primarilor, care au trecut dincolo de limitele legii pentru a bloca activitatea celor peste 5.000 de voluntari din România și din diaspora, care au ajutat la strângerea de semnături. Primarii  ”…au respins autorizații de amplasare a corturilor după ce au cerut numeroase autorizații inutile, au interpretat legea discreționar ori au dat ordin poliției să amendeze voluntarii pentru că își exercitau un drept constituțional, acela de a strânge semnături în stradă”,

Potrivit Legii 189/1999, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit USR, inițiativa #FărăPenali îndeplinește ambele condiții și va ajunge în Parlament după ce semnăturile vor fi validate de primării.
Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.