You are currently viewing Legea Offshore, retrimisă la comisii!

Legea Offshore, retrimisă la comisii!

  • Post category:POLITIC

Legea privind exploatarea gazelor din Marea Neagră nu a trecut de plenul Camerei Deputaților, 210 din 212 parlamentari prezenți votând pentru retrimiterea la comisiile de specialitate.

Subiect de dispute aprige nu doar între PSD, Guvern și Președinție, ci și în sânul coaliției PSD-ALDE, legea, în forma respinsă de președintele Iohannis, care a trimis-o în Parlament pentru reexaminare, era văzută ca o  iresponsabilitate colectivă față de viitor, atrăgând criticile opoziției, în special.

Cum era de așteptat, parlamentarii din afara arcului guvernamental au profitat de ocazie pentru a trimite proiectul legislativ spre reexaminare, comisiilor de specialitate.

Deputat USR de Dâmbovița, Dumitru Lupescu, a anunțat pe o rețea de socializare că a votat, alături de alți 209 deputați, pentru retrimiterea proiectului de act normativ la comisii, care vor analiza obiecțiile președintelui României și, se presupune, alte amendamente care ar putea fi aduse documentului. Dumitru Lupescu punctează faptul că majoritatea PSD-ALDE forțează adoptarea unor amendamente convenabile puterii, dar criticate de restul deputaților și de mediul de afaceri.

”Astăzi (3 octombrie 2018, n.n) am votat pentru retrimiterea la comisiile de specialitate ale parlamentului a Legii privind exploatarea gazelor din Marea Neagră.


Este acea mult comentată Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (PL-x 33/2018/25.09.2018) – lege organică.
Reexaminarea a fost făcută la cererea Preşedintelui României, conform prevederilor legale.
Legea respectivă a fost reexaminată de Senat și votată la 24.09.2018.
Deși avea raport comun favorabil de la comisiile Camerei Deputaților – Comisia pentru buget, Comisia pentru industrii şi Comisia pentru administrație publică, legea nu a fost dezbătută pe larg, cu argumente tehnico-economice avantajoase atât pentru România cât și pentru investitorii interesați, făcându-se amendamente „din mers” într-un timp extrem de scurt.Și se cerea de către majoritatea parlamentară adoptarea Legii cu amendamentele distribuite chiar și în preziua votului din 3.10.2018!
Camera Deputaților este for decizional.
Din 212 deputați prezenți, 210 au votat „pentru” retrimiterea la comisii”, 
a anunțat deputatul Dumitru Lupescu pe pagina sa de Facebook