You are currently viewing Legea „împotriva lenei”, adoptată

Legea „împotriva lenei”, adoptată

  • Post category:POLITIC

La propunerea Alianței Liberal Democrate, Legea nr. 192/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost adoptată și a intrat în vigoare luni, 22 octombrie 2018.

Într-un comunicat remis presei de președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre, se arată că, „Conform datelor statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, fapt care arată că intenția majorității asistaților social de a-și găsi un loc de muncă stabil este aproape de zero. Consider că statul nu trebuie să mai încurajeze comoditatea celor care trăiesc din ajutoarele sociale, ci este imperios să se implice în angajarea acestora. Nu mai putem permite să dăm bani unor oameni care nu vor să muncească, unor oameni care refuză nejustificat o ofertă de muncă sau care refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională. Și avem suficiente exemple în care primăriile au tăiat din bugetul pentru investiţii pentru a da mai mulți bani celor care trăiesc din ajutorul statului.

ALDE a inițiat această lege întrucât asistența socială nu înseamnă să iei bani din buzunarul celor care trag pe brânci pentru a-și asigura traiul zilnic și a da celor ”comozi”, ci înseamnă să-i ajuți cu adevărat pe cei marginalizați care nu au nici o șansă în societate. O altă problemă era reprezentată de cei care lucrează la negru și care beneficiau, totuși, de o formă de ajutor social prin legea venitului minim garantat. De aceea, consider pertinentă completarea legii în sensul în care, dacă se constată că familia sau persoana singură a realizat venituri din alte surse și acestea nu au fost declarate de titular, se dispune încetarea dreptului la ajutor social.

Salut acestă primă victorie a ALDE în demontarea unei mentalități de asistat din partea statului și îmi doresc ca salariul minim pe economie să fie mai tentant decât ajutorul social și la nivelul județului Dâmbovița”, scrie Ionel Petre în comunicatul de presă.