You are currently viewing Cezar Preda taxează indolența Guvernului

Cezar Preda taxează indolența Guvernului

De ceva vreme, Cezar Preda, deputat PNL de Dâmbovița, se dovedește a fi cel mai bun avocat al turismului montan dâmbovițean, în forul legislativ.

În repetate rânduri, liberalul a criticat nu doar  indolența administrației județene, care nu se grăbește deloc atunci când vine vorba de susținerea în mod real a turismului din zona montană a județului, dar lasă impresia că, dimpotrivă, ar fi mai degrabă mulțumită dacă proiectele cu care inclusiv liderii județului se fălesc de mulți ani, ar eșua.

Transformat într-o marotă electorală, turismul montan dâmbovițean, prezentat ca o soluție miraculoasă pentru dezvoltarea zonei de nord a județului, este de mulți ani subiect de dezbateri, simpozioane, proiecte și studii costisitoare – cu rezultate aproape nule. Și spun aproape, doar pentru că prin strădania unor iubitori ai zonei, investitori privați, s-a făcut câte ceva, însă forte puțin raportat la potențialul zonei.

Pentru a ilustra impotența administrativă a autorităților, e suficient să amintim că fostul tătuc atotputernic peste județ, Adrian Țuțuianu, omul care a condus cu mână de fier județul în ultimii aproape șapte ani ( patru ani și jumătate din postura de președinte al CJD!), a fost incapabil să finalizeze drumul de acces spre stațiunea Peștera-Padina! Sau că, deși zona a fost declarată Stațiune Turistică de Interes Național, nimeni nu a mișcat un deget pentru a schimba ceva, ba, mai mult, și infrastructura existentă este pe punctul de a fi distrusă. Instalațiile de transport pe cablu sunt oprite, ia drumul asfaltat este blocat de luni bune ”pentru lucrări”, CJ Dâmbovița fiind incapabil să gestioneze problema.

În aceste condiții deputatul Cezar Preda a ”recidivat”, cerându-i ministrului Turismului să comunice poziția Ministerului în legătură cu situația îngrijorătoare în care incapacitatea autorităților județene și locale plasează stațiunea Peștera-Padina.

Publicăm în continuare textul integral al interpelării pe care deputatul PNL de Dâmbovița, Cezar Preda, a adresat-o Ministrului Turismului, Robert Trif:

”Stimate domnule ministru,

Odată cu atestarea zonei Padina – Peştera din localitatea dâmboviţeană Moroeni ca staţiune de interes naţional, orice român a fost convins că vor fi demarate proiecte de dezvoltare pentru desfăşurarea unui turism civilizat.

Judeţul Dâmboviţa se bucură de avuţii naturale precum Gurile de Rai, Peştera Ialomiţei, Cascadele Doamnele şi Obârşiei precum şi mediatizatul Axis Mundi. Mai mult decât atât, Babele şi Sfinxul, care se bucură de un renume mondial, se află pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.

Nu cred că este nevoie de nicio prezentare şi detaliere a acestor obiective turistice, dar este nevoie de viziune şi implicare din partea ministerului pentru ca această staţiune şi întreaga zonă să fie o mândrie şi o sursă de venit.

În fapt, principalul drum de acces care pleacă din DN 71, de la Cota 1000, spre Dichiu, Zănoaga – Bolboci – Padina-Peştera este închis din data de 23 iulie a.c. pentru lucrări de investiţii la infrastructura rutieră, iar telecabina Babele – Peştera nu funcţionează de la începutul sezonului din motive tehnice.

Autorităţile administraţiei publice judeţene au înştiinţat publicul că drumul va fi redeschis din data de 22 septembrie 2018, dar nici până astăzi lucrările nu au fost finalizate. în toată această perioada accesul către Platoul Padina – Peştera s-a făcut prin Moroeni, un drum greu accesibil care necesită maşini de teren cu tracţiune integrală şi mult curaj.

Dincolo de dezvoltarea zonei în termeni şi parametrii reali, aceasta nu oferă nici condiţii minime pentru turişti: nu există toalete ecologice şi duşuri în spaţiile destinate campării, iar gunoiul menajer este ridicat din când în când, acolo unde există tomberoane.

Având în vedere situaţia de fapt şi fără să minimalizez nepăsarea autorităţilor locale, vă rog, domnule ministru, să îmi comunicaţi:

  • Care este motivul pentru care lucrările de infrastructură au fost demarate în plin sezon turistic? Care este termenul de finalizare al acestor lucrări?
  • Ce probleme tehnice prezintă telecabina Babele – Peştera, care sunt sumele necesare remedierii acestora şi când va fi redată circuitului turistic?
  • Lipsa investiţiilor duce la degradarea obiectivelor turistice şi la însemnate pierderi financiare, atât pentru bugetele publice cât şi pentru cei care investesc în turism. Există vreun interes în acest sens?
  • Ministerul Turismului a avut sau are în vedere un control în această zonă? Dacă da, ce măsuri au fost luate sau ce măsuri vor fi dispuse pentru punerea în valoare, reală şi cât mai curând, a acestei zone deosebit de atractive şi de interes naţional?

Solicit răspuns scris.

Cu stimă,

Deputat Cezar PREDA”