You are currently viewing Dreptul la muncă nu poate fi anulat!

Dreptul la muncă nu poate fi anulat!

  • Post category:POLITIC

Dreptul românilor de a munci în străinătate nu poate fi anulat de o declarație a ministrului Finanțelor Publice, punctează liderul ALDE Dâmbovița.

Ionel Petre(foto), președintele filialei județene a Alianței Democraților și liberalilor (ALDE) taxează fără reținere propunerea ministrului Teodorovici. În ciuda faptului că ALDE face parte din coaliția guvernamentală, gogomăniile unora dintre miniștrii PSD pun la grea încercare nervii partenerilor din alianța, care uneori critică în mod deschis și deloc… colegial derapajele ministeriale.

Inițiativa ministrului Finanțelor Orlando Teodorovici, care ar vrea să limiteze drastic dreptul românilor de a munci în UE, a reprezentat picătura care a umplut paharul nemulțumirilor în coaliție. Într-o declarație remisă presei, președintele ALDE Dâmbovița critică propunerea ministrului social-democrat, punctând că deși deficitul de forță de muncă reprezintă o problemă reală, nu poate fi în nici un caz rezolvată prin legarea de glie a muncitorilor români.

De altfel, subliniază Petre, vorbim despre ”…un drept câștigat de toți românii prin obținerea calității de membru al Uniunii Europene.”

Liderul ALDE atrage atenția asupra tendinței de a aborda superficial și ineficient o problemă serioasă și, chiar dacă nu o spune explicit, critică incapacitatea Guvernului de a implementa politici performante în materie.

”Sunt convins că trebuie să ne axăm pe promovarea unor politici publice coerente și realiste, care să determine o piață a muncii performantă, dinamică și flexibilă ce poate asigura accesul majorității cetățenilor la locuri de muncă de calitate și venituri decente, în funcție de competențele și abilitățile lor”.

Ieșirea la rampă a liderului liberal-democraților dâmbovițeni nu este o întâmplare izolată, Ionel Petre fiind unul dintre cei care s-au delimitat public de multe dintre măsurile criticabile ale Guvernului, așa cum au făcut, de altfel. și alți lideri marcanți ai partidului.

În continuare, publicăm textul integral al comunicatului remis presei de președintele ALDE Dâmbovița, Ionel PETRE:

 ”Dreptul românilor de a munci în străinătate nu poate fi anulat de o declarație a ministrului Finanțelor Publice

România este pe locul patru în Europa în ceea ce privește numărul cetățenilor care trăiesc în afara granițelor țării. Astăzi aproximativ trei milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate sau stabiliți definitiv acolo, cu tot cu familii, iar o importantă parte dintre ei sunt și dâmbovițeni.

Este adevărat că  în ultimii 29 de ani am pierdut, doar prin migrație, aproximativ 17% din populația României. Cu toate acestea, nu pot fi de acord cu propunerea ministrului Teodorovici de a limita dreptul de muncă în străinătate la un permis pe o perioadă de numai 5 ani pentru o singură țară. Din punctul meu de vedere, propunerea este o scăpare a ministrului Finanțelor Publice, pentru că vorbim de un drept câștigat de toți românii prin obținerea calității de membru al Uniunii Europene, drept de care foarte mulți au ales să beneficieze. Problema deficitului de forță de muncă în România, deși o problemă reală, nu se poate rezolva prin limitarea unui drept câștigat.

În ultimii ani, migrația externă a populației a fost o reacție foarte promptă și foarte dură ca rezultat la situația economică din România, dar și la avantajele pe care migrarea într-o altă țară dezvoltată le poate oferi. Nu trebuie să pierdem din vedere însă că în ultima perioadă se menține un echilibru între numărul de plecări și numărul de întoarceri în țară. Ceea ce înseamnă că misiunea principală pe care ne-am asumat-o, aceea de a asigura un parcurs constant către îmbunătățirea nivelului de trai al populației, având ca efect întărirea coeziunii sociale și reducerea decalajelor față de statele dezvoltate ale Uniunii Europene, a început să aibă rezultate. Am dovedit că prin asumarea unor strategii înțelepte de creștere economică putem obține un număr semnificativ de noi locuri de muncă, venituri mai mari pentru categorii sociale importante, reducerea inegalităților sociale, creșterea accesului populației la servicii de calitate și la resurse.

Sunt convins că trebuie să ne axăm pe promovarea unor politici publice coerente și realiste, care să determine o piață a muncii performantă, dinamică și flexibilă ce poate asigura accesul majorității cetățenilor la locuri de muncă de calitate și venituri decente, în funcție de competențele și abilitățile lor. Este imperios să menținem o abordare multisectorială, să combinăm măsurile pentru modernizarea pieței muncii cu cele din domeniul educației, să susținem măsuri de incluziune socială, să îmbunătățim serviciile medicale, să promovăm investiții în sectorul productiv și în cercetare-dezvoltare-inovare.

Scopul nostru este acela de a asigura o dezvoltare durabilă pentru România, astfel încât să putem asigura o convergență nominală și reală cu nivelul de dezvoltare din Uniunea Europeană.

Închei prin a spune că nu suntem singura țară care s-a confruntat cu o penurie de forță de muncă. Mai sunt în această situație și alte țări. Putem să învățăm din exemplul lor. Trebuie să avem grijă să nu lăsăm niciodată loc de interpretări când facem afirmații și indiferent de circumstanțe să avem în vedere totdeauna creșterea prestigiului internațional al României.

 Ionel PETRE

Președinte ALDE Dâmbovița”