You are currently viewing Sondaje Deloc surprinzătoare

Sondaje Deloc surprinzătoare

Apropierea alegerilor pentru Parlamentul European și pentru președinția României, a stârnit o adevărată frenezie a ”sondajelor”, mediul online și audio-vizualul, fiind suprasaturate de informații contradictorii privind intenția de vot a românilor.

Cum era de așteptat, cifrele prezentate de actorii politici interesați prezintă discrepanțe majore, făcând extrem de dificilă orice încercare de a creiona o imagine cât de cât corectă a situației actuale.

Ultimul (în ordine cronologică) studiu sociologic de profil a fost făcut public de Marius Pieleanu, în emisiunea „Punctul de întâlnire” de la Antena 3.

„S-au tot vehiculat fel de fel de cifre. Eu vorbesc de cifrele produse de Avangarde. Rezultatele sunt pentru 45% dintre românii cu drept de vot care și-au cristalizat o opțiune de vot. Însă nu avem siguranța că toți vor merge la vot. 55% nu sunt hotărâți sau nu vor să meargă la vot”, a spus Marius Pieleanu la Antena3, citat de www.stiripesurse.ro.

Studiul realizat de Avangarde nu aduce mari surprize. La alegerile pentru Parlamentul European, câștigător ar fi PSD, cu 32%.

PSD – 33%
PNL – 23%
USR – 12%
ALDE – 10%
Plus – 7%
ProRomânia – 5%
UDMR – 5%

La alegerile prezidențiale, actualul președinte ar pleca în cursă cu un avantaj de peste 10 procente față de cel mai bine plasat candidat al coaliției PSD-ALDE, respectiv Liviu Dragnea, care e creditat cu 21% din intențiile de vot.

Văzut ca un candidat viabil, capabil să îl bată pe Klaus Iohannis în turul II, Călin Popescu Tăriceanu este plasat, în sondajul Avangarde, abia pe locul 3, cu 20 de procente, ceea ce poate însemna că speranța președintelui ALDE de a fi candidat unic al coaliției, ar putea fi istorie.

Klaus Iohannis – 32%
Liviu Dragnea – 21%
Călin Popescu Tăriceanu – 20%
Dacian Cioloș – 15%