You are currently viewing Dep. Lupescu îl interpelează pe ministrul Cuc despre centura Găeștiului

Dep. Lupescu îl interpelează pe ministrul Cuc despre centura Găeștiului

INTERPELARE

Adresată: Domnului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc

De către: Dumitru Lupescu, Deputat USR Cătălin Drulă, Deputat USR, Cristian Ghinea, Deputat USR

Obiectul interpelării: Situaţia variantei ocolitoare a oraşului Găeşti şi a modernizării DN 61 Ghimpaţi-Găeşti

Stimate domnule ministru,

Oraşul Găeşti din judeţul Dâmboviţa aflat în apropierea Autostrăzii Al Bucureşti-Piteşti este un nod rutier important, fiind intersectat de drumurile naționale DN 7 Bucureşti-Piteşti, DN 72 Găeşti-Târgovişte şi DN 61 Găeşti-Ghimpaţi. Conform cifrelor de trafic CESTRIN pe aceste sectoare de drum naţional se înregistrează un trafic consistent de aproximativ 10.000 de vehicule pe zi. În lipsa unei şosele de centură, toate aceste autovehicule sunt nevoite să tranziteze oraşul Găeşti, provocând un disconfort ridicat pentru cetăţeni.

Indicatorii tehnico-economici pentru jumătatea nordică a inelului de centură a oraşului Găeşti au fost aprobaţi prin Hotărârea de Guvern 157/2011, însă de atunci au trecut mai bine de 8 ani iară ca acest proiect să se materializeze. în plus, pe data de 14 ianuarie 2019 CNAIR a depus Aplicaţia de Finanţare pentru proiectul ’’Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic de Execuţie pentru Drum Expres Găesti-Ploiesti”.

Un alt proiect extrem de important pentru această zonă este modernizarea drumului naţional DN 61 între Găeşti şi Ghimpaţi. Acest sector de drum naţional se prezintă într-o stare precară, fără intervenţii consistente în ultimii ani pe partea de întreţinere. Un punct nevralgic îl reprezintă pasajul peste calea ferată din oraşul Găeşti care se află într-o stare deplorabilă.

În legătură cu acest subiect, vă rugăm să ne răspundeţi la următoarele întrebări:

  1. Proiectul centurii rutiere aprobat prin HG 157/2011 face parte din Proiectul Drumului Expres Găeşti-Ploieşti, sau este vorba despre 2 proiecte complet independente?
  2. În Masterplanul General de Transport soluţia de ocolire a oraşului Găeşti este prevăzută să facă parte din drumul expres Găeşti-Ploieşti. în acest context, are bază legală CNAIR să lanseze licitaţia pentru proiectare şi execuţie pentru proiectul centurii Găeşti aprobat prin HG 157/2011? în caz afirmativ, vă rugăm să specificaţi care este această bază legală, să ne prezentaţi stadiul actual al documentaţiei de licitaţie şi o dată estimativă pentru lansarea respectivei licitaţii.
  3. Care este stadiul actual al documentaţiei de licitaţie pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru drumul expres Găeşti-Ploieşti? Când estimaţi că această licitaţie va fi lansată?
  4. Pentru proiectul drumului expres Găeşti-Ploieşti vă rog să ne precizaţi care este punctul de pornire dinspre Găeşti şi să detaliaţi traseul aproximativ în zona oraşului Găeşti.
  5. Care sunt intenţiile CNAIR în ceea ce priveşte modernizarea drumului naţional DN 61 Găești-Ghimpați? Când estimaţi că veţi lansa licitaţiile aferente pentru această modernizare?
  6. în ce clasă a stării tehnice se situează podul peste calea ferată din localitatea Găeşti de pe DN 61? Ce măsuri are în vedere CNAIR pe termen scurt pentru aducerea la condiţii optime de circulaţie a acestei structuri? Vă rog să ne prezentaţi un grafic de timp pentru implementarea acestor măsuri.

Vă solicităm răspuns scris şi vă rugăm insistent să răspundeți clar și detaliat la toate întrebările adresate.

Vă mulțumim!