Pentru a prinde un al doilea mandat la Cotroceni, Klaus Iohannis are nevoie de sprijinul întregii opoziții (generic) de dreapta, grupată pe axa PNL-USR-PLUS. Fără unificarea dreptei, șansele lui Iohannis scad dramatic.
Coagularea opoziției pro-Iohannis ar trebui să se realizeze imediat după europarlamentare și ”indiferent de rezultate”, consideră deputatul liberal Cezar Preda.
În emisiunea ”Punctul pe I” de la Columna Tv, Cezar Preda a lansat tema efortului conjugat al dreptei, menit a-i asigura o poziție solidă actualului președinte în tentativa de a câștiga un nou mandat.
În analiza deputatului liberal, un protocol încheiat între principalele partide de opoziție, având ca numitor comun susținerea candidaturii d-lui Iohannis, ar aduce beneficii majore. Atât partidelor semnatare, cât și (mai ales) președintelui în exercițiu.
”Orice construcție unită, orice alianță elimină atacurile individuale (între partidele componente, n.n). (…) este o armată foarte puternică, care are un leadership de principii. (Ca) orice alianță, nu mai are componente individuale, nu mai are motoare individuale, are un întreg corp.”
Dacă beneficiile unei ipotetice alianțe sunt evidente, la fel de sigur este că fără acest efort conjugat al opoziției, ”domnul președintele Iohannis nu are șanse să iasă președinte”, susține fruntașul PNL, adăugând că timing-ul este esențial. ”Imediat după europarlamentare, dar imediat! Nu contează rezultatele. S-a făcut, se semnează protocolul și se intră pentru prezidențiale”
”Adică nu că nu are șanse, dar are șanse și mai mari dacă se face (alianța, n.n.)”, îndulcește Cezar Preda pilula. Dar poziția sa este departe de a fi singulară. Chiar dacă puțini liberali îndrăznesc să spună public, în partidul păstorit de Ludovic Orban crește îngrijorarea că Cioloș, ori un alt candidat din partea USR sau PLUS, ar putea genera un eșec usturător. Pentru PNL, dar și pentru opoziție. Mai ales dacă actuala coaliție guvernamentală va avea un candidat unic – CP Tăriceanu fiind, de departe, adversarul cel mai temut.