You are currently viewing 24 ianuarie, primul pas spre România modernă

24 ianuarie, primul pas spre România modernă

  • Post category:ACTUAL

24 ianuarie 1859 a fost un moment de excelență al românilor, care cu voința și inteligența lor au făcut primul pas spre România modernă. Despărțiți de granițe impuse, aflați pe două teritorii cu aceeași limbă, tradiții și moștenire culturală, românii au ales un singur Domn care să le conducă destinele. O unire nu trecută prin sabie, ci prin voința, entuziasmul și bucuria reîntregirii unui neam.
Marile momente ale Națiunii sunt făcute de oameni și conducători care o reprezintă cu adevărat. Indiferent de deosebirile dintre noi, lecția unirii de la 24 ianuarie 1859 este aceea că Națiunea are ultimul cuvânt în ceea ce privește viitorul ei.
“Unirea face puterea” rămâne un îndemn la fel de actual ca în urmă cu 161 de ani. Și din păcate, după atâția ani suntem nevoiți să facem apel, în continuare, la nevoia de unitate a românilor, dincolo de etnie, religie, profesie sau crez politic, pe care o resimțim cu toții, parcă din ce în ce mai acut.
Îmi doresc să avem puterea și credința de a face pasul următor. Nu doar unirea teritorială, ci unirea aspirațiilor și sufletului românesc. Dacă strămoșii noștri de la 1859 ne-au lăsat moștenire un stat, vă rog să facem tot ce putem să lăsăm moștenire copiilor și nepoților noștri un spirit românesc autentic, o moștenire ce nu va putea fi distrusă de timp.

Conf.univ.dr. Caludia GILIA,

Deputat PSD de Dâmbovița