You are currently viewing OUG privind anticipatele a picat la CCR. Curtea a admis sesizarea Avocatului Poporului

OUG privind anticipatele a picat la CCR. Curtea a admis sesizarea Avocatului Poporului

  • Post category:ACTUAL

Curtea Constituţională (CCR) a admis, joi, excepţia de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului în legătură cu ordonanţa de urgenţă 26/2020 privind alegerile anticipate. Ordonanţa prevedea, printre altele, reducerea de la 90 la 50 de zile a perioadei în care puteau fi organizate alegerile parlamentare anticipate din momentul dizolvării Parlamentului.

În ziua de 12 martie 2020, plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art. 146 lit. d) din Constituţia României şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor ordonanţei de urgenă a Guvernului nr. 26/2020 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputţailor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului şi a constatat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 26/2020 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materia alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, precum şi unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate este neconstituţională, în ansamblul său”, arată documentul CCR.

Pe 21 februarie, Avocatul Poporului a sesizat cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la prevederile O.U.G. nr. 26/2020 privind modificarea si completarea unor acte normative in materia alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, precum si unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a alegerilor parlamentare anticipate, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.