Investitorii se pregătesc pentru cea mai proastă săptămână din istoria bursei americane. Indicele Dow Jones se îndreaptă cu pedala de acceleraţie la podea spre cea mai slabă săptămână de tranzacţionare din istoria de 124 de ani pieţelor de acţiuni din SUA.
Ameninţarea adusă de epidemia de coronavirus transformată în pandemie a injectat o doză de volatilitate fără precedent pe Wall Street şi un declin semnificativ pentru burse.
Indicele Dow Jones înregistrează cel mai rapid declin de când a fost creat în 1896 de Charles Dow, conform datelor MarketWatch.
Până acum, Indicele Dow Jones a pierdut 18,03% săptămâna aceasta – care se va transforma în cea mai „neagră” din istorie dacă pierderile vor depăşi 18,15%, un nivel devenit record în săptămâna care s-a încheiat pe 10 octombrie 2008, marcând vârful crizei financiare globale din 2007-2009.
De data aceasta, vinovatul din spatele recordului negativ stă în epidemia de coronavirus care a originat în Wuhan, China, la finalul lunii decembrie. Cu 128.000 de cazuri descoperite, 4.720 de persoane au murit din cauza acestuia, potrivit datelor Johns Hopkins University.
Sunt şi alţi factori care aruncă indicele Dow Jones în cea mai neagră săptămână din istorie. Indicii S&P 500 şi Nasdaq au intrat în teritoriul ursului (bear market) – un minus de 20% faţă de maximul ultimelor 52 săptămâni – iar acestea continuă să scadă accelerat.
Dow Jones a avut nevoie doar de 19 zile de tranzacţionare pentru a pica în „bârlogul” ursului miercuri, în timp ce Nasdaq şi S&P 500 au intrat în teritoriul de bear market după 16 sesiuni faţă de maximul istoric.
Principalul factor pentru scăderi stă în incertitudinea generată de noul coronavirus. Panica generează şocuri economice pentru care economiştii, politicienii şi băncile centrale nu au găsit încă o soluţie.
Indicele Dow Jones a înregistrat oficial joi cea mai abruptă scădere de la crahul din 1987, închizând şedinţa cu un minus de 10%. În acleaşi timp, indicele S&P 500 a scăzut cu 9,51%, iar Nasdaq cu 9,43%.
Acţiunile americane şi-au continuat joi prăbuşirea, după ce tranzacţionarea a fost temporar oprită în cursul şedinţei pentru a doua oară săptămâna aceasta.
Prăbuşirea vine în ciuda deciziei Rezervei Federale de a oferi finanţări de 1,5 trilioane de dolari pentru a păstra lichiditatea în pieţele financiare.