You are currently viewing Măsuri drastice în cazul trupurilor neînsufleţite ale celor decedaţi în urma infecţiei cu COVID-19

Măsuri drastice în cazul trupurilor neînsufleţite ale celor decedaţi în urma infecţiei cu COVID-19

  • Post category:ACTUAL

Ministerul Sănătăţii a emis un ordin publicat, vineri seara, în Monitorul Oficial, care trasează o serie de măsuri extrem de drastice în privinţa modului în care trebuie manevrate corpurile persoanelor decedate în urma infecţiei cu Covid-19. Trupul neînsufleţit nu va putea fi văzut de mai mult de două persoane din familie iar acestea vor trebui să poarte echipament de protecţie inclusiv mănuşi de protecţie. Corpul persoanei decedate va fi pus într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Va fi pus apoi în sicriu care va fi sigilat.

Înhumarea sau înmormântarea vor fi făcute în cel mai scurt timp, sicriul rămânând închis. Este interzisă orice acţiune de deschidere a acestuia. Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu va mai fi supus autopsiei.

Toate aceste prevederi au fost trasate în Ordinul pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARS-CoV2) emise de Ministerul Sănătăţii şi semnat de Horaţiu Moldovan, secretar de stat.

Redăm câteva din prevederile în acest sens cuprinse în ordinul Ministerului Sănătăţii privind aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, citat de Hotnews:

PROTOCOL specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARS – CoV2)

În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă (reconfirmă) diagnosticul de infecţie cu noul coronavirus (SARS – CoV2), evoluţia fiind urmată de deces, autopsia medico-legală a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară şi este de evitat din cauza riscurilor posibile în condiţiile exercitării profesiei şi de transmitere a bolii infecto-contagioase la personalul medical. Certificatul medical constatator al decesului va fi completat şi eliberat de către medicul curant al pacientului din secţia de spital.

Decesul în unitatea sanitară cu paturi (spital) al persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infecţia COVID-19 şi diagnosticul de deces cu infecţie cu noul coronavirus (SARS – CoV2) pot fi declarate cazuri medico-legale strict în conformitate cu art. 185 din Codul de Procedură Penală numai în moartea violentă sau suspectă de a fi violentă ori atunci când există o suspiciune rezonabilă că decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infracţiune ori în legătură cu comiterea unei infracţiuni; în aceste cazuri, se va anunţa în cel mai scurt timp instituţia medico-legală competentă pentru prezentarea medicului legist în vederea evaluării leziunilor traumatice şi a dispunerii ridicării cadavrului, după caz.

Măsuri care privesc bolnavul cu noul coronavirus (SARS-CoV2) în cazul în care prezintă simptome severe de boală

În unitatea sanitară cu paturi, medicul curant sau un cadru medical desemnat de acesta va anunţa instituţia de medicină legală competentă încă din timpul vieţii pacientului care prezintă semne severe de boală. În situaţia în care pacientul decedează şi există suspiciuni cu privire la decesul pacientului infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV2) confirmat prin teste de laborator, altele decât decesul prin acţiunea bolii virale, se va anunţa în cel mai scurt timp instituţia medico-legală competentă pentru prezentarea medicului legist în vederea evaluării leziunilor traumatice şi a ridicării cadavrului, după caz.

Măsuri care privesc transportul decedatului din secţia de spital către morgă

Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază.

Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafeţe în concentraţiile şi la timpul de expunere recomandate de producător şi specificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituţiei de medicină legală în aşteptarea derulării procedurilor specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare.

În situaţia în care nu există frigider cu posturi separate se va identifica un spaţiu separat faţă de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.

În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunţa autorităţile competente în vederea ridicării şi înhumării în cel mai scurt timp.

Transportul cadavrului către morgă de la secţia din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. Liftul şi targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secţia unităţii sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse de top TP2 (de suprafeţe).

Măsuri care privesc personalul implicat în manipularea cadavrelor în incinta unităţii sanitare

Personalul care, potrivit atribuţiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale persoanei decedate şi transportă cadavrul către spaţiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecţie după cum urmează:

1. combinezon complet din tyvek, respectiv material impermeabil sau material ţesut cu densitate mare, rezistent la apă, care prezintă şi protecţie pentru cap sau halat cu mâneci lungi şi impermeabile la apă şi bonetă.

2. protectoare faciale: mască cu vizetă, măşti chirurgicale şi protectoare oculare.

3. două rânduri de mănuşi latex.

4. cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.

Pentru personalul care manipulează cadavrul sau îmbrăcămintea şi obiectele posibil contaminate cu secreţii ale decedatului e obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun după fiecare manoperă. Ulterior se va face dezinfecţia mâinilor cu produse biocide de tip TP1, destinate dezinfecţiei mâinilor prin frecare.

Măsuri care privesc aparţinătorii decedatului

Echipamentele individuale de protecţie pentru aparţinătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.

Aparţinătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecţie de unică folosinţă:

1. halat de unică folosinţă din material ţesut sau impermeabil la apă

2. mască facială

3. botoşi (protecţii încălţăminte)

4. mănuşi în situaţia în care trebuie să intre în contact direct cu cadavrul.

Cel mult două persoane dintre aparţinătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul de protecţie. Aparţinătorii decedatului vor parcurge obligatoriu procedura de identificare a cadavrului. În caz de identificare pozitivă vor semna o declaraţie şi se va completa într-un registru special dedicat.

Personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluţie de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenţi de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac, se pulverizează produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fină. Ulterior, acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide şi sigila capacul sicriului.

Familia este cea care aduce sicriul.

Din acest moment şi până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acţiune de deschidere a acestuia.

Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat.

Pentru aparţinătorii decedatului care au intrat în contact direct cu cadavrul este obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun, urmată de dezinfecţia cu produse biocide de tip TP1 destinate dezinfecţiei mâinilor.