You are currently viewing Medic specialist în boli infecţioase desfiinţează miturile despre coronavirus

Medic specialist în boli infecţioase desfiinţează miturile despre coronavirus

  • Post category:ACTUAL
Nu doar COVID-19 e viral în aceste zile. Ci şi miturile pe care le tot vezi pe Facebook. Îţi zic doar câteva, dar te rog nu încerca aşa ceva acasă. Aproape toate sunt chestii care nu au legătură cu medicina. Cum ar fi testul rapid pentru coronavirus – îţi ţii respiraţia zece secunde şi dacă nu tuşeşti, rezultatul e negativ. Sau gargara cu apă şi sare te protejează de virus. CNN a luat toate poveştile de genul ăsta la rând şi le-a discutat cu Robert Legare Atmar, medic specialist în boli infecţioase. Iată răspunsurile lui.
MIT: Dacă bei suficientă apă, eşti protejat de coronavirus. Argumentul ar fi că odată cu apa, virusul ajunge în stomac, unde e distrus de lichidul gastric.
ADEVĂR: Chiar dacă ar funcţiona, ceea ce nu e cazul, oamenii respiră şi pe nas, nu doar pe gură, deci virusul ar putea ajunge până la urmă în plămâni.
MIT: Gargara cu apă cu sare ţine la distanţă COVID-19.
ADEVĂR: Analizele în cazul altor infecţii respiratorii arată că soluţiile saline nu sunt eficiente.
MIT: Dacă îţi ţii respiraţia timp de zece secunde şi nu tuşeşti sau simţi vreun disconfort, atunci nu ai nicio infecţie.
ADEVĂR: “Pur şi simplu nu e corect. Când ai o infecţie virală acută, poate fi dificil să inspiri adânc şi să nu tuşeşti, deoarce căile respiratorii sunt permanent iritate. Şi simplul fapt că poţi să îţi ţii respiraţia timp de zece secunde nu înseamnă că nu ai coronavirus”, a explicat medicul intervievat de CNN.
MIT: Dacă îţi curge nasul, atunci ai o simplă răceală. Principalul simptom de coronavirus e tusea seacă
ADEVĂR: Când îţi curge nasul poţi să ai gripă, o alergie sau altă afecţiune. Într-adevăr, mulţi oameni diagnosticaţi cu coronavirus au o tuse seacă, însă la cei la care boala s-a transformat în pneumonie, tusea poate fi productivă.
MIT: Dacă ai coronavirus, o să faci pneumonie. Virusul infectează mai întâi gâtul şi provoacă o senzaţie neplăcută timp de trei sau patru zile
ADEVĂR: Simtomele de coronavirus variază de la pacient la pacient, deci nu toţi vor avea o senzaţie neplăcută în gât. De asemenea, nu toţi cei cu acest simptom au coronavirus şi nici toţi cei diagnosticaţi cu COVID-19 nu o să facă pneumonie.
MIT: Bolnavii de coronavirus experimentează senzaţii de înec
ADEVĂR: Nu e adevărat, nu aşa acţionează virusurile respiratorii. Mulţi oameni infectaţi cu coronavirus nu se confruntă cu infecţii nazale.
MIT: Până când o persoană care are coronavirus e spitalizată, dezvoltă fibroză pulmonară
ADEVĂR: O informaţie alarmistă care e 100% incorectă. Aproape 80% dintre cei infectaţi cu coronavirus au doar simptome uşoare.
În concluzie, nu crede tot ce citeşti sau auzi despre coronavirus.