You are currently viewing Corneliu Ștefan: #PSD cere suspendarea plății creditelor bancare și a dobânzilor aferente, pentru firme și populație!

Corneliu Ștefan: #PSD cere suspendarea plății creditelor bancare și a dobânzilor aferente, pentru firme și populație!

Starea de urgență și dificultățile pe care pandemia de coronavirus le creează mediului economic ar putea atrage după sine un cortegiu de probleme pentru românii care au credite la bănci – fie că vorbim de persoane fizice sau de firme care au împrumutat bani pentru a susține sau dezvolta activitatea.

Cu toate acestea, Guvernul nu pare a fi conștient de dimensiunile dezastrului care ne pândește, apreciază deputatul de Dâmbovița Corneliu Ștefan.

Liderul PSD Dâmbovița îl atacă frontal la ministrul Finanțelor, pe care îl acuză că este incapabil să vadă dincolo de cifrele care nu spun nimic (și care oricum sunt ridicol de mici în raport cu necesitățile!), tratând oamenii, problemele și viețile acestora doar ca pe date statistice!

Una dintre soluțiile pe care social-democrații le propun pentru a contracara efectele sociale devastatoare ale crizei este aceea a suspenda plata ratelor și a dobânzilor la creditele contractate de persoane fizice și juridice, până la sfârșitul anului!

În egală măsură, Guvernul trebuie să corecteze rapid eroarea comisă la sfârșitul anului trecut, când, în plină explozie a epidemiei de coronavirus în China și în restul lumii, a tăiat 22% din bugetul Ministerului Sănătății!

”…care mai este diferența între cei care încalcă regulile privind carantina și cei care nu alocă bani pentru a stopa răspândirea coronaviruslui?”, întreabă deputatul Corneliu Ștefan, cu referire la decizia guvernaților de a lua mai bine de 3,5 miliarde de lei de la sănătate tocmai când lumea se pregătea de cea mai gravă amenințare de la cel de al doilea război mondial încoace.

”Șomajul tehnic în care ar putea intra 1.000.000 de români nu constituie o problemă pentru guvernul Orban. Faptul că 1.000.000 de români ar putea câștiga cu 25% mai puțin în următoarele luni nu trezește niciun sentiment ministrului Cîțu. Pentru liberalul de la Finanțe, românii sunt, în continuare, doar date statistice într-un calcul care nu are nicio legătură cu grijile și greutățile zilnice ale oamenilor.
#PSD cere suspendarea, până la finalul anului, a plății creditelor bancare și a dobânzilor aferente, pentru firme și populație. Doar așa îi putem ajuta, nu cu jumătăți de măsură, așa cum face guvernul Orban.
Deja, în Ungaria, o astfel de decizie se aplică. De ce băncile de acolo pot accepta acest lucru, iar în România nu s-ar putea? Este o măsură vitală, curajoasă, propusă de PSD în setul de proiecte încă de săptămâna trecută.
Pe de altă parte, nu putem să nu ne aducem aminte, din nou, de domnul Cîțu al Finanțelor și declarația dumnealui potrivit căreia România nu are nevoie de investiții în educație și sănătate. Ce am crezut atunci că a fost o declarație nefericită se pare că este un mod de a gândi al liberalilor.
PNL a alocat astăzi doar 42 de milioane Ministerului Sănătății în plină pandemie de coronavirus, deși, atunci când și-a asumat bugetul de stat pe 2020, a tăiat 3,5 miliarde lei lei (-22%) din bugetul aceluiași minister. Acum ne amăgește că rezolvă lucrurile cu picătura-supliment a celor 42 de milioane anunțată de Orban.
În aceste condiții, care mai este diferența între cei care încalcă regulile privind carantina și cei care nu alocă bani pentru a stopa răspândirea coronaviruslui?”
(Corneliu Ștefan)

Mesajul transmis de liderul PSD Dâmbovița survine inițiativei social-democraților de a depune, în parlament, un proiect de lege privind tocmai suspendarea plăților ratelor la împrumuturile bancare.