You are currently viewing ATENȚIE! PENTRU LIMITAREA EPIDEMIEI COVID-19 PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TÂRGOVIȘTE FACE VERIFICĂRI LA DOMICILIU!

ATENȚIE! PENTRU LIMITAREA EPIDEMIEI COVID-19 PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TÂRGOVIȘTE FACE VERIFICĂRI LA DOMICILIU!

  • Post category:ACTUAL / SOCIAL

Primăria Târgoviște a împuternicit 130 de agenți constatatori pentru verificarea respectării măsurilor de izolare la domiciliu, precum și a celorlalte interdicții impuse în această perioadă prin decretul militar, ca parte a instituirii Stării de Urgență în România.

Recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19):

-Evitaţi zonele aglomerate unde sunteţi expuşi la contact direct şi/sau interacţiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

-Feriţi copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafeţe/obiecte comune de către un număr mare copii.

-Limitaţi la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrăţişările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea feţelor cu mâinile.

-Păstraţi o distanţă semnificativă, de 1,5 metri, faţă de celelalte persoane pe care le întâlniţi. În cazul în care vă aflaţi în transportul în comun încercaţi să NU staţi faţă în faţă cu alte persoane.
-Asiguraţi-vă, după folosirea transportului în comun, că v-aţi igienizat mâinile înainte de a vă atinge faţa, nasul sau gura.

-Folosiţi, pe cât posibil, rute sau modalităţi alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiţi intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

-În zonele urbane, pentru distanţe mici, se recomandă folosirea modalităţilor alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.

-Evitaţi deplasările în ţările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus (COVID-19) şi descurajaţi întoarcerea în ţară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din ţările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus. Date actualizate în timp real despre ţările vizate pot fi obţinute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor şi localităţilor din zona roşie şi zona galbenă cu transmitere a COVID-19”

-Limitaţi folosirea bancnotelor şi a monedelor, optând pentru plăţi cu cardul/telefonul sau plăţi on-line.

-Optaţi pentru munca de acasă, în măsura în care aveţi această posibilitate oferită de angajator.

-Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenţia angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajaţi şi prezentarea eventualelor opţiuni legale pe care le au la dispoziţie. Detalii, aici: https://bit.ly/2TGyV8d

-Respectaţi cu stricteţe regulile de igienă personală recomandate de autorităţi, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât şi pe cei apropiaţi. Folosiţi masca de protecţie doar în cazul în care aveţi simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalţi.

-Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafaţă potenţial contaminată.

-Folosiţi prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă şterge mâinile.

-Nu vă atingeţi ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

-Dacă strănutaţi sau tuşiţi acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel de unică folosinţă, pe care aveţi grijă să-l aruncaţi imediat la coşul de gunoi.

-Dezinfectaţi frecvent, cu soluţie pe bază de alcool sau clor, suprafeţele cu care intraţi în contact, atât acasă cât şi la locul de muncă.

-Aerisiţi de mai multe ori pe zi încăperile în care desfăşuraţi activităţi.

-Luaţi medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripţia medicului.

-Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoştinţă de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.

-Informaţi-vă despre noul coronavirus numai din surse oficiale!

-Puteţi obţine detalii dacă sunaţi la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgenţă.

-Doar în cazul urgenţelor sunaţi la 112!

-Protejaţi-vă apropiaţii, nu-i expuneţi!

-Evitaţi, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) şi a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

-În Italia, până pe 9 martie, mai mult de jumătate din cazurile de infecţie s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani şi aproximativ 90% din decese au survenit la pacienţi de peste 70 de ani.

-Semnalaţi imediat medicului de familie dacă aţi călătorit în zonele afectate de coronavirus (COVID-19), chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă.

-Detalii pot fi obţinute accesând link-ul (http://www.cnscbt.ro/ ), respectiv „Lista regiunilor şi localităţilor din zona roşie şi zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.

-Rămâneţi acasă dacă aveţi simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăţi în respiraţie) şi sunaţi medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeţi din primul moment la unităţile de urgenţă.

-Există riscul, în cazul în care sunteţi purtător al virusului, să transmiteţi şi altor persoane noul coronavirus.

-Este de preferat să rămâneţi la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

-În cazul în care încălcaţi regimul autoizolării la domiciliu riscaţi amendă de până la 20.000 de lei, precum şi dosar penal în cazul în care contribuiţi la răspândirea virusului.