You are currently viewing Guvernul a stabilit cheltuielile pentru carantină

Guvernul a stabilit cheltuielile pentru carantină

  • Post category:ACTUAL

Alocația de cazare pentru persoanele carantinate este în valoare de 230 de lei pe zi sau de 50 de lei dacă spațiul este pus la dispoziție în mod gratuit, iar indemnizația de cazare este în cuantum de 70 de lei pe zi.

Aceste sume apar în hotărârea Guvernului privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantina și luarea unor măsuri în domeniul sănătății, precum și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispoziția Guvernului, prevazuta în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, act normativ care a fost publicat joi seara în Monitorul Oficial.

La articolul 2 sunt precizate cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoana in parte. Acestea sunt:

Alocatia de cazare in valoare de 230 de lei pe zi, care include, pe langa costurile legate de spatiul de locuit, costurile cu servicii de curatenie, servicii de spalatorie, produse de igiena personala, lenjerie, prosoape, protectia bagajelor persoanelor si a altor efecte personale ale acestora.

In situatia in care persoana este cazata intr-un centru de carantina pus la dispozitie in mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 de lei pe zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curatenie, servicii de spalatorie, produse de igiena personala, lenjerie, prosoape, protectia bagajelor si a altor efecte personale ale acestora.

Indemnizatia de cazare este in cuantum de 70 de lei pe zi si cuprinde: cheltuieli cu hrana – 3 mese pe zi servite in camera, cu utilizarea tacamurilor si a veselei de unica folosinta; cheltuieli cu apa – intre 2 – 4 litri pe zi de persoana, cu utilizarea paharelor de unica folosinta; cheltuieli cu imbracaminte corespunzatoare – cate doua pijamale si doua perechi de papuci de unica folosinta pentru toata perioada de carantinare.

In cazul in care persoana aflata in carantina necesita servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se deconteaza pe baza de documente justificative.

De asemenea, conform hotararii, in cazul in care persoana aflata in carantina necesita tratament pentru afectiuni preexistente sau care pot aparea in perioada de carantina, acesta se va acorda in baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicala, reteta, iar cheltuielile se vor deconta pe baza de documente justificative.