You are currently viewing În Tara lalelelor bursa de flori s-a prăbușit

În Tara lalelelor bursa de flori s-a prăbușit

  • Post category:ACTUAL

Pandemia de coronavirus zguduie economia Olandei, iar locurile de muncă ale românilor sunt puse în pericol.

Serele de flori și hotelurile au concediat deja primii angajați în Olanda. Printre cei disponibilizați, numeroși români, care, alături de polonezi, dintre europeni, domină piața muncii în Țările de Jos.

Românii sunt plătiți la oră (minimum 10 euro pe oră), iar chiria li se reține direct din salariul achitat în fiecare zi de vineri. Neavând ore lucrate, aceștia ar trebui să achite chiria din propriul buzunar. Iar chiriile în Olanda nu sunt mai mici de 100 de euro pe săptămână, adică 400 de euro pe lună!

Unii compatrioți iau în calcul revenirea în țară, dar măsurile austere anunțate de președintele Klaus Iohannis începând de luni îi obligă să cugete dublu. Reacția autorităților olandeze la criza coronavirus a fost, inițial, firavă. Oficialii au ieșit public cu mesaje insuficiente, de genul ”spălați-vă pe mâini”, nedorindu-se instaurarea panicii în rândul populației.
În Olanda sunt peste 1.000 de îmbolnăviri cu virusul Covid-19, iar măsurile economice și cele de protecție socială lipseau. Uniunea Europeană somase deja Olanda să anunțe pachetul de decizii menit să combată criza coronavirus.