You are currently viewing MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Dacă numărul bolnavilor de coronavirus trece de 4000, cazurile uşoare se vor trata acasă

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Dacă numărul bolnavilor de coronavirus trece de 4000, cazurile uşoare se vor trata acasă

  • Post category:ACTUAL

Spitalele româneşti pot trata, în prezent, în jur 4000 de cazuri de coronavirus, a precizat joi ministrul Sănătăţii, Victor Costache. În situaţia în care numărul pacienţilor va fi mai mare, cazurile mai uşoare vor fi tratate la domiciliu, a mai precizat Costache, într-un interviu pentru postul TV Digi24.

Din cele 4000 de paturi disponibile la nivel naţional, 1700 sunt în Bucureşti, a explicat ministrul. „Putem trata în spitale peste 4.000 de pacienţi. Peste 4.000 de cazuri, formele mai uşoare vor fi tratate acasă. Prioritar este să fim cu un pas înaintea bolii.„, susţine Costache.

Referitor la criza de ventilatoare, care au ajuns dificil de importat, ministrul a declarat că speră ca România să aibă de săptămâna viitoare încă o mie de ventilatoare noi. Ca ordin de mărime, reamintim că în presă a apărut informaţia că Germania a comandat recent 10000 de ventilatoare în condiţiile în care are 25.000 de paturi echipate cu ventilatoare. România are aproape 3000 de ventilatoare funcţionale la o populaţie sub un sfert din cea a Germaniei. Revenind la declaraţiile ministrului, potrivit acestuia, coronavirusul „nu este o boală foarte complicată, dar necesită foarte multe resurse logistice, foarte multe medicamente şi materiale sanitare”.

Referitor la necesarul de medicamente, Costache a declarat că fiecare responsabil din spitale este obligat să achiziţioneze cât mai multe medicamente şi că încă se încearcă exportul acestora.

Le mulţumim colegilor de la poliţie şi Poliţia de Frontieră. Avem o piaţă rarefiată şi am stopat această speculă prin ordinul de ministru. Sunt semnalate zilnic tentative.”, a declarat Costache.

Scenariul este greu de anticipat, autorităţile au luat măsuri foarte stricte, este contraproductiv acest influx de călători din Europa care se întoarce. Este din ce în ce mai greu să călătoreşti în momentul de faţă, sunt măsuri foarte bune, luate din timp.”, a mai adăugat ministrul.

Din cele 277 de cazuri, multe sunt cazuri de import şi mulţi sunt contacţi imediaţi ai cazurilor de import.