You are currently viewing Farmaciile independente cer stoparea creșterii nejustificate la prețul medicamentelor

Farmaciile independente cer stoparea creșterii nejustificate la prețul medicamentelor

  • Post category:ACTUAL

Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) transmite un semnal de alarmă privind îngreunarea accesului pacienților la medicamente din cauza măririi prețurilor medicamentelor și indisponibilitatea unor medicamente esențiale pentru bolnavii cronici. În contextul pandemiei de Coronavirus și a declanșării stării de urgență, prețurile pentru anumite medicamente care se eliberează fără prescripție medicală, precum și a mai multor produse medicale, în special cu rol de protecție împotriva virusului (măști, mănuși, alcool medicinal, dezinfectant), au crescut semnificativ, ajungând chiar și la valori de 2 sau 3 ori mai mari. Costurile ridicate pentru aceste produse pun pacientul în impas financiar și pot avea impact asupra sănătății acestuia.

„AFIE solicită de urgență furnizorilor de medicamente și produse medicale să stopeze creșterea accelerată a prețurilor acestora, iar dacă există motive reale și argumentate pentru care prețurile acestora cresc, statul român trebuia să ia măsuri astfel încât pacientul să nu fie cel care ajunge să aibă de suferit. În contextul pandemiei de Coronavirus, a pune pacienții pe drumuri, să meargă din farmacie în farmacie pentru a întreba de disponibilitatea medicamentelor necesare, prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea acestor pacienți vârstnici, cu boli cronice, cei mai afectați de infecția cu COVID-19. Mai mult, lipsa acestor medicamente de pe piață înseamnă pentru pacienți întreruperea tratamentului, ceea ce poate produce efecte considerabil negative asupra stării lor de sănătate. Solicităm de urgență ca statul român să ia măsurile necesare astfel încât acești pacienți să aibă acces la tratament, fără deplasări multiple, fără a intra în contact cu numeroase persoane și fără a suferi probleme majore de sănătate” a declara Sânziana Mardale, președinte Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE).
În ceea ce privește lipsa numeroaselor medicamente, atât de necesare pacienților pentru diferite afecțiuni (diabet, hipertensiune arterială, afecțiuni tiroidiene, etc.), farmaciile independente solicită de urgență statului român luarea de măsuri imediate care să ducă la punerea pe piață a respectivelor medicamente. Informațiile oficiale primite din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale prezintă faptul că, cel puțin în cazul DCI Levothyroxinum (Euthyrox), producătorul a pus pe piață stocuri suficiente, însă aceste medicamente nu ajung în continuare în farmacii și nici la pacieți. Mai mult, lipsa numeroaselor medicamente de pe piața din România aduce un risc suplimentar asupra pacienților vârstnici, cu boli cronice, în contextul pandemiei.