You are currently viewing REGULI ESENȚIALE PENTRU MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII, ÎN PERIOADA IZOLĂRII LA DOMICILIU

REGULI ESENȚIALE PENTRU MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII, ÎN PERIOADA IZOLĂRII LA DOMICILIU

  • Post category:ACTUAL

 Izolarea la domiciliu, soluția recomandată de specialiști, aduce cu sine o serie de alte noi reguli, de data aceasta pentru a ține la distanță kilogramele nedorite și pentru a ne menține sănătatea. Avem nevoie de timp pentru a ne obișnui din nou cu altceva, iar acest stres poate să însemne o alimentație nepotrivită, ronțăieli și mai puțină mișcare. Iar acest lucru o să mai dureze, în funcție de rezistivitatea fiecăruia la schimbare, spune dr. Florin Bălănică, specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică.

Este necesară aprovizionarea ponderată cu minimum de alimente necesare, fară disperare și fără a goli rafturile magazinelor! O să urmeze o perioadă în care vom arunca excesul de alimente cumpărate!

Nutriționistul recomandă să avem în casă :

1. Carne albă slabă de pui, pește, carne roșie slabă de porc, vită, pește.

2. Probiotice: lapte fermentat – iaurt, kefir, lapte bătut, brânză slabă.
3. Cereale integrale: hrișcă, ovăz, orz, etc.
4. Ouă de găină, făină integrală din secară, grâu, etc.
5. Apă plată sau carbogazoasă.
6. Rădăcinoase, legume proteice, fructe.

O altă regulă esențială este respectarea a 5 mese/zi, 3 principale și 2 gustări! Dacă vom sări mese, senzația de foame ne va face să ronțăim sau să mâncăm mult din alimentele nepermise.

Trebuie să ținem cont de mișcarea zilnică! Nu mult și nu peste posibilitățile individuale, 20-30 min/zi, indicat în prima parte a zilei, adică înainte sau după micul dejun cu 30-45 min. Nu urmărim creșterea masei musculare sau performanța în sport, dar nu trebuie să uităm că nutriția este precum contabilitatea, ce intră și ce iese din punct de vedere energetic.

Trebuie să folosim gustări sănătoase, cum ar fi fructele cu un conținut redus de zaharuri, sâmburii – nuci și migdale, dar în cantitate mică, iaurtul slab, brânză slabă, omleta din albușuri, legumele de culoare verde. Pentru marea majoritate a oamenilor, gustare înseamnă chipsuri, covrigei și alune, toate bogate în carbohidrați și grăsimi. Mâncatul neatent din aceasta perioadă ne duce și la exces ponderal. Așadar, atenție! Gustările și ronțăielile preambalate reprezintă o sursă de a umple stomacul și nicidecum de a ne hrăni!