You are currently viewing Cum se explică anomalia statistică din Germania: Rată mare de infecție, dar puține decese? Laboratoarele germane fac în prezent 160 de mii de teste pe săptămână, mai multe decât orice țară europeană

Cum se explică anomalia statistică din Germania: Rată mare de infecție, dar puține decese? Laboratoarele germane fac în prezent 160 de mii de teste pe săptămână, mai multe decât orice țară europeană

  • Post category:ACTUAL

Laboratoarele din Germania realizează în prezent circa 160 de mii de teste de coronavirus în fiecare săptămână, mai mult decât au testat unele țări în total de la începutul crizei până în prezent.

Epidemia de coronavirus a lovit Germania din plin. Numărul de infecții crește rapid, școlile, fabricile și barurile s-au  închis peste tot în țară iar măsurile guvernului pentru a limita epidemia sunt din ce în ce mai drastice.

Țara se remarcă însă printr-o anumită particularitate: raportat la numărul de persoane infectate, numărul deceselor este minuscul, scrie The Financial Times.

Potrivit datelor furnizate de Universitatea John Hopkins, până joi după-amiaza s-au înregistrat în Germania 13,979 de cazuri de infecție, mai mult decât în oricare altă țară cu excepția Chinei, Italiei, Iranului și Spaniei.

În același timp, Germania a înregistrat doar 42 de decese. În contrast, Franța vecină a raportat 9,058 de cazuri de infecție și 243 de morți. Spania numără 17,395 cazuri de infecție și  803 morți. Numărul victimelor în Statele Unite, Marea Britanie, Italia și Corea de Sud este semnificativ mai mare decât în Germania.
Aparenta anomalie a generat o dezbatere în Germania, deși experții avertizează că nu e cazul să croșetăm scenarii. Ei susțin că numărul mic de victime reflectă faptul că epidemia este încă la început, iar vârsta celor afectați este mult mai mică decât în alte țări. Or, cazurile de tineri fără alte probleme medicale au șanse mai mari de supraviețuire în cazul pacienților de coronavirus.

Un alt factor care ar putea explica anomalia este numărul foarte mare de teste realizate în Germania. Potrivit lui Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch, laboratoarele germane fac în prezent circa 160.000 de teste în fiecare săptămână, mai mult decât au făcut unele țări din Europa de la începutul crizei până în prezent. Chiar și Corea de Sud, care a realizat 15.000 de teste pe zi și a fost dată de epidemiologi drept un exemplu de urmat a realizat, se pare, mai puține teste decât Germania.

”Aici vorbim despre capacitatea de testare. Această capacitate este, în Germania, foarte, foarte mare. Putem realiza peste 160.000 de teste pe săptămână, iar această cifra poate fi crescută”, a declarat profesorul Wieler în cursul acestei săptămâni. Capacitatea de testare a fost mărită în parte și de faptul că unele laboratoare specializate în sănătate animală au trecut la teste de coronavirus. Nu există semne că ar fi probleme cu numărul kiturilor de testare, a mai spus profesorul Wieler.

Pe termen scurt, cel puțin, testarea în masă explică în cele din urmă numărul mic de cazuri, deoarece permite autorităților să identifice cazurile de Covid 19 chiar și în cazul pacienților care prezintă simptome ușoare, sunt chiar asimptomatici sau a celor care au șanse mult mai bune de supraviețuire.

Acest lucru înseamnă și că Germania va avea probabil un număr mic de cazuri nedetectate în comparație cu alte țări care fac mai puține teste. Într-adevăr, o trăsătură aparte a epidemiei de coronavirus în Germania este numărul mare de pacienți relativ tineri: potrivit datelor furnizate de Institutul Robert Koch, peste 80% din numărul cazurilor infectate cu coronavirus sunt sub 60 de ani.

”În special la începutul epidemiei din Germania am constatat că sunt numeroase cazuri în rândul persoanelor care se întorc din vacanțele de ski sau altele de acest fel”, a declarat Matthias Stoll, profesor de medicină la Universitatea din Haovra. ”Predomină persoanele sub 80 de ani sau care sunt încă în formă pentru a merge la ski sau alte activități similare. Riscul acestora de a muri este mult mai mic”.

Hans-Georg Kräusslich, profesor de medicină și șeful secției de virusologie de la Spitalul Universitar din Heidelberg a declarat: ”În majoritatea cazurilor, boala se manifestă ușor și prezintă puține simptome. Credem că identificarea acestor cazuri ușoare variază de la țară la țară. În termeni statistici acest lucru explică diferențele în ce privește numărul de victime”.

Totuși, profesorul Kräusslich avertizează că situația se va schimba și în Germania în săptămânile și lunile viitoare. ”Încă ne aflăm la începutul epidemiei în Germania. Un număr mare de persoane s-a infectat numai în ultimele două săptămâni și vom vedea probabil mai multe cazuri grave pe viitor dar și de decese”.

Acest avertisment este lansat și de virusologi și de epidemiologi. Cei mai mulți se așteaptă ca rata mortalității să se egalizeze pe măsură că timpul avansează și  mai multe țări ajuns să raporteze numărul real de infecții. Dar aceiași experți subliniază că Germania dispune cel puțin de ocazia de a se pregăti în fața creșterii numărului de infecții, pregătind spitalele din țară și mărind numărul de personal iar guvernul are timp să achiziționeze echipamentele necesare.

Săptămâna trecută, guvernul federal a decis achiziționarea a 10.000 de ventilatoare noi, peste cele 25.000 care se află deja în exploatare în spitale. Berlinul, care a înregistrat deja aproape 400 de cazuri de coronavirus, adaptează câteva spații pentru a putea instala 1000 de paturi pentru viitorii pacienți de coronavirus. Măsuri similare au fost luate și în alte orașe din țară.