Acum 30 de ani se înființa Serviciul Român de Informații

Acum 30 de ani se înființa Serviciul Român de Informații

  • Post category:ACTUAL

Joi, 26 martie, se împlinesc 30 de ani de la înfiinţarea Serviciului Român de Informaţii, entitate care are ca menire protejarea valorilor democratice şi promovarea intereselor naţionale ale României şi ale aliaţilor săi pentru realizarea securităţii naţionale, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept.

SRI, alături de Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale sunt aşa-numitele servicii speciale ale României, care se ocupă de siguranţa naţională.

SRI are ca principal atribut culegerea și valorificarea informațiilor exclusiv pe teritoriul României, iar activităţile din sfera sa de preocupare sunt prevenirea și combaterea terorismului,  cyberintelligence, apărarea valorilor constituționale, contraspionaj, securitate economică, amenințări transfrontaliere şi protecția informațiilor clasificate.

La 26 martie 1990 a fost înfiinţat Serviciul Român de Informaţii, prin decretul nr 181, principala instituţie specializată a României în ce priveşte culegerea de informaţii pentru siguranţa naţională.