Raport oficial: Uniunea Europeană a depistat peste 110 cazuri de dezinformare privind COVID-19

Raport oficial: Uniunea Europeană a depistat peste 110 cazuri de dezinformare privind COVID-19

Peste 110 cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus provenite din surse media pro-ruse au fost identificate, indică un raport elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă, instituție aflată în subordinea Înaltului Reprezentant al UE Josep Borrell.

Conform raportului citat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, dezinformările se referă la faptul că pandemia de coronavirus ar fi o minciună sau că virusul COVID-19 este o armă biologică.

Acest raport apare în contextul în care un document al Uniunii Europene citat săptămâna trecută de Reuters a avertizat că Rusia agravează impactul COVID-19 şi criza de sănătate din ţările occidentale printr-o semnificativă campanie de dezinformare. Totodată, într-un editorial semnat luni, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a invocat o bătălie a narațiunilor pe fondul pandemiei de coronavirus și a criticat diferite încercări de a discredita Uniunea Europeană.

Comisia Europeană notează că scopul acestor strategii de dezinformare este de a submina încrederea în instituțiile naționale, în autoritățile europene, inclusiv în sistemele de sănătate, experții științifici sau alte organizații internaționale.