Tranzacțiile cu locuințe vor scădea drastic în perioada următoare, în principal din cauza dificultăților privind efectuarea de vizionări și, ulterior, din cauza unui potențial efect de domino cauzat de restrângerea activităților în numeroase sectoare economice, a declarat, Andrei Sârbu, CEO SVN Romania, cea mai mare companie de consultanță pe sectorul rezidențial.
Primele efecte ale epidemiei coronavirus asupra pieței de locuințe se simt în scăderea vizionărilor. În ultima săptămână, SVN a înregistrat o scădere de până la 50% a vizionărilor, în funcție de proiect, comparativ cu săptămâna anterioară, iar pentru perioada imediat următoare nu se așteaptă îmbunătățiri. Concomitent, numărul de tranzacții s-a redus, chiar dacă într-un ritm mai redus. „Se fac tranzacții în continuare, noi înregistrăm tranzacții în toate proiectele noastre. În acest moment, perioada poate fi comparată cu cea de dinaintea Sărbătorilor, când nu se înregistrează un număr semnificativ de tranzacții însă există activitate, în special din partea cumpărătorilor aflați în faze avansate ale procesului de achiziție și care doresc să închidă tranzacțiile aflate în lucru cât mai rapid“, spune Andrei Sârbu. El avertizează că perioada următoare va fi, cu siguranță, una foarte dificilă, atât din punct de vedere social, cât și al economiei și implicit pentru piața imobiliară și rezidențială. Fundamental, piața rezidențială se afla într-un moment bun, excluzând factorul exogen reprezentat de răspândirea COVID-19. Tranzacțiile încheiate cu locuințe în primele două luni din 2020 în București și Ilfov, cea mai mare piață rezidențială din România, au fost mai mari cu 16,63%, față de perioada similară a anului trecut, potrivit statisticilor oficiale, în timp ce în Cluj, a doua piață rezidențială regională majoră, s-a înregistrat o majorare de 80% în același interval.
„Un scenariu care va presupune carantina totală, izolarea la domiciliu, va bloca desigur piața, însă aceasta va fi doar unul dintr-o multitudine de efecte negative. Noi, echipa SVN, am trecut printr-o criză în perioada imediat de după 2008, când am resuscitat numeroase distressed assets, proiecte rezidențiale (și nu numai) aflate în dificultate, nume cunoscute la nivel de piață. Sperăm ca în perioada imediat următoare să nu asistăm la un scenariu de acest tip, extrem de negativ“, transmite CEO-ul companiei, care anul trecut a intermediat vânzarea a 2.300 de locuințe noi.