Sunt două spitale la Fălticeni, la 23 km de Suceava. Dintre ele, unul este vechi de 160 de ani, iar altul, modern, la standarde europene, are lacăt și nu poate fi deschis, pentru că nu sunt banii necesari pentru dotările medicale.
Construcția noului spital a început în 1991. Lucrările s-au realizat până în 1997, s-au sistat între 1997-2012, ca din 2012 să se lucreze din nou și în 2019 să se finalizeze construcția. Noul spital, de 7 etaje, are 250 de paturi, săli moderne de operație, camere cu sistem de ventilație și grupuri sanitare individuale la fiecare salon, stație de oxigen proprie, priză de oxigen și fluide medicale la fiecare pat, aparatură de ultimă generație, dar și bucătărie și spălătorie dotate și echipate complet, inclusiv sterilizatoare, utilități independente, 7 lifturi etc.
Noul ministru al Sănătății a vizitat spitalul, în cadrul unei deplasări de urgenţă în judeţeul Suceava, iar în privința șanselor de a primi finanțarea pentru aparatura noului spital, acesta a declarat:
Evaluăm tot ceea ce se poate face în orice spital, în celelalte spitale din județul Suceava, în cele din Iași, din Pașcani. În funcție de acest lucru vom face și dotarea spitalului din Fălticeni. După evaluare se va decide și ce dotări are nevoie într-o primă etapă spitalul din Fălticeni. Sunt pentru acordarea fondurilor tuturor spitalelor din România, care sunt în construcție sau care au nevoie de dotare.
Pe 25 martie, pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății a apărut un comunicat de presă prin care se arată Ministerul Sănătății a alocat 5 milioane de lei pentru continuarea investițiilor și dotarea noului spital de la Fălticeni. Până la momentul actual, așa cum transmite dl. primar al Fălticeniului, Cătălin Coman, nu a venit nicio scrisoare oficială în acest sens la Fălticeni.
Guvernul României trebuie să înțeleagă că acest spital trebuie deschis. Putem deschide, în situația cu COVID-19, măcar secțiile importante. Dar de data asta nu mai putem face totul singuri, pe plan local. Avem nevoie de paturi, de aparate pentru analiză, de aparatură pentru ATI, pentru sălile de operații, chirurgie, pentru toate secțiile care pot fi deschise în noul spital.
Contractele sunt semnate de anul trecut, din noiembrie 2019. Furnizorii așteaptă un semn de la noi ca să ni le aducă. Suntem cu toate temele făcute. Nu înțeleg de ce Ministerul Sănătății nici acum, pe ultima sută de metri, nu înțelege că trebuie să facă acest demers. Ne-au amăgit, ne-au păcălit, m-am săturat de povești!, spune primarul Municipiului Fălticeni.