Screenshot 20200405 183747 Gallery

Dr. Dorel Săndesc, preşedintele ATI: ,,Mai bine izolat, decât ventilat, cu tot felul de sonde, ace și tuburi în tine”.

Dorel Săndesc, preşedintele Asociaţiei de Terapie Intensivă din România, a explicat la Digi24, cât de mare poate fi suferinţa unui pacient cu COVID-19, care ajunge dependent de nenumărate sonde și tuburi înfipte până în plămâni și chiar în inimă.

Mai bine izolat decât ventilat sau mai bine izolat decât intubat. Mai bine să contribuiți la rezultatul acestei lupte stând acasă. Să va protejați sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea poate evităm vârful ăla foarte mare care să sufoce, să pună genunchiul pe sistemul sanitar.

A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca suferință pentru un om.

Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot. Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mâna introdus pe gât până în trahee prin care să fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până în inimă. Tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. Sonde care se vor introduce până în plămâni să îți aspire secrețiile. Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspirație. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine. Să fii întors pe o parte și pe alta.

Sigur că da, pacienții primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea suferință există și este enormă pentru că nu poți ține un om în comă profundă. Doar așa, că nu suferă. Atunci agravez prognosticul. Scad şansele de a fi salvat. Deci tabloul suferinței e deosebit la un pacient grav, a transmis medicul Dorel Săndesc.

4031 More posts in ACTUAL category
Recommended for you
Senatorul Titus Corlățean participă astăzi la ceremoniile organizate de autoritățile locale cu ocazia Zilei Tratatului de la Trianon

Senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului României, președintele Departamentului de Politică Externă, participă astăzi, 4...