Comunităţile de bulgari din Târgovişte, cartierul Matei Voievod, şi Băleni celebrează Sâmbăta lui Lazăr, într-un mod aparte, respectând o tradiție de sute de ani, după cum afirmă bătrânii din sat. Grupuri de câte cinci, şase fete, merg cu „Lazăriţa”, un colind cu origini precreştine. Fetele, cu vârste de până în 12 ani, colindă din casă în casă, obiceiul semnificând revenirea la viaţă a naturii, precum cea a lui Lazar, care a fost înviat de Iisus Hristos.
Tradiţia spune că fetele trebuie să meargă la râu, unde aruncă şiraguri de covrigi prinşi cu aţă roşie, ce semnifică viaţa şi să aprindă lumânări pentru sufletul lui Lazăr.
Pentru truda lor, colindătoarele sunt răsplătite cu ouă fierte, pe care gospodinele ar trebui să le înroşească în Joia Mare, dar şi cu fructe, covrigi sau bani.
„Strigăm ca să iasă lumea la poartă. Fiecare ne primeşte cu ouă, covrigi, dulciuri şi bani” spun tinerele din sat.
În fapt, cântecelele fetelor au, fiecare, o dedicaţie specială, în funcţie de calitatea membrilor familiei respective. Sunt 5 astfel de cântecele dansate, dedicate fetelor nemăritate, flăcăilor, copiilor, sau gazdei şi găzdoiului, iar înainte de începerea colindului, Naşa aşază o batistă pe umărul celui colindat.
La incheierea zilei, după ce au fost colindate toate casele, fetele se întâlnesc la casa uneia dintre ele, unde mănâncă ceva tradițional.
„Aşa este din moşi strămoşi, din bătrâni, de când ne ştim noi copii. Aşa este mereu. Toată lumea, toţi copiii, toatele fetele mergeau, dar nu şi băieţii„, spun bătrânele din sat.
Tradiţia spune că cei care nu vor primi Lazăriţa în curte nu vor avea parte de belşug în anul acela, iar colindul este obligatoriu pentru bunăstarea gospodăriilor.