În timp ce majoritatea stă cu ochii pe cifrele pandemiei SARS CoV2, agricultorii îşi îndreaptă privirea spre cer, sperând la ploaie. Situaţia este de-a dreptul dramatică.
În sudul ţării, seceta şi îngheţul succesive au distrus culturile de grâu şi orz. Fermierii sunt disperaţi şi spun că şansele de salvare a cerealelor păioase sunt minime.
Deşi până la jumătatea lunii martie culturile evoluau bine, condiţiile climatice deloc prietenoase au distrus plantele.
Nicolae SITARU, preşedintele APPR, a înfiinţat peste 1.000 de hectare cu grâu şi se declară extreme de dezamăgit. „N-a plouat toată iarna, n-a plouat toată primăvara, a venit şi o perioadă de îngheţ după care nu a plouat, iar pământul s-a uscat foarte tare”, a spus acesta pentru guraialomiţei.com.
La nivelul judeţului Ialomiţa sunt peste 100.000 de hectare cultivate anual cu grâu şi orz, iar aproximativ 80 % din suprafeţe sunt afectate, explică Vasile Câmpulungeanu potrivit ziarului local: „E ţărână, e praf, iar planta nu a mai înfrăţit, nu poate să se dezvolte. 80-90% din grâu e compromis.”
Agricultorii sunt depăşiţi de situaţie şi aşteaptă ca instituţiile statului să ia în calcul deşertificarea Bărăganului şi să vină cu soluţii.