Pe timp de pandemie parcă timpul stă în loc. Aproape ca transpare ideea că alte boli nu mai există. Nici în ţara noastră şi nici pe planetă. Din păcate se moare în continuare de boli cardiovasculare, de cancer, de accidente vasculare cerebrale şi evident de multe alte afecţiuni. Totul este încremenit în ştiri despre pandemie, ordonanţe, studii clinice şi de laborator pentru găsirea medicamentului izbăvitor. Iar în timpul ăsta se moare de o multitudine de boli, de care se murea şi acum 2-3 luni. Şi de care se va mai muri şi peste alte câteva săptămâni.
Un flagel care ne ucide lent dar sigur este poluarea.
Afecţiunile ORL sunt determinate în mod cert şi de poluare. Rinitele şi rinosinuzitele, faringitele şi laringitele dar mai ales cancerele de cap şi gât au o relaţie directă cauză efect cu noxele inhalatorii. Despre cancerul pulmonar ce să mai vorbim. Bolile pulmonare cronice şi cele cardiovasculare de asemenea. Anumite tumori cerebrale şi chiar afecţiuni ale aparatului reproducător sunt produse de poluare. Şi acum cu un simplu exerciţiu de imaginaţie haideţi să ne gândim de ce se mai duceau românii la medic. O creştere uluitoare a alergiilor respiratorii, frecvenţa alarmantă a cancerelor respiratorii la orice vârstă şi adesea la tineri. Mulţi nefumători fac boli pulmonare cronice şi cancere pulmonare. Foarte multe cupluri sunt infertile fără a avea probleme endocrinologice sau ale aparatului reproducător. Şi enumerarea poate continua.
Ţin minte că una dintre ştirile încurajatoare de la Wuhan a fost aceea că poluarea în oraş a scăzut semnificativ pe perioada carantinei.
În Bucureşti poluarea este la fel de mare (o spun măsurătorile şi cei care se ocupă de acest subiect) , poate doar otrăvurile pe care le respirăm sunt altele. Am reuşit să rafinăm metodele de gazare modernă. Nu mai sunt ţevi de eşapament, avem fecale de porci sau păcura de la Periş. Ghinion că a bătut vântul spre Bucureşti şi nu spre alte zări.
Deunăzi eram informaţi că gunoiul menajer din Vâlcea se cară cu camioanele pe autostradă (aţi ghicit tot noaptea ca….) şi se incinerează în Bucureşti. Nici nu mai contează dacă ştirea era adevarată sau nu. Contează că ar trebui în ceasul al doisprezecelea, cu toţii să ne gândim la sănătatea noastră şi mai ales a copiilor noştri. Şi să facem ceva în afară de vorbărie, comentarii şi promisiuni. Să închidem aceste centre de gazare şi să ne apucăm să facem gropi ecologice şi să arătăm la modul real grija fata de noi înşine!
Închei cu o întrebare retorică – oare plămânii noştri agresaţi de atâta poluare nu sunt mult mai sensibili la infecţia cu CoVid-19?, este comentariul pe care l-a făcut prof. dr. Codruț Sarafoleanu, pe site-ul medical happymed.tv.