You are currently viewing Vasile Astărăstoae, despre războiul religie – știință în epidemia COVID-19: Între Iisus și Baraba, mulțimea îl alege tot pe Baraba
Vasile Astarastoae

Vasile Astărăstoae, despre războiul religie – știință în epidemia COVID-19: Între Iisus și Baraba, mulțimea îl alege tot pe Baraba

Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a scris vineri pe site-ul său un text despre atacarea religiei  în timpul epidemiei de coronavirus. „Trebuie să acceptăm o realitate: superstițioșii sunt majoritari, creștinii sunt minoritari”, spune acesta.

În România, la recensământului din 2011, 86.45% din populația țării s-a declarat creștin ortodoxă. La “referendumul pentru familie” din 2018 (asumat de toate cultele religioase recunoscute în România, cu o singură excepție – biserica din care face parte președintele Johannis), participarea a fost sub 30% . Am descoperit atunci că realitatea este alta: creștinii, în general, și deci și creștinii ortodocși sunt minoritari. Modul de reacție la decizia de a interzice accesul credincioșilor în biserici – inclusiv în noaptea de Înviere (motivat de faptul că virusul ucigaș e cantonat acolo) vine să confirme acest lucru…

S-a format o majoritate consistentă, care a susținut și aplaudat această măsură. Majoritate formată din “progresiști “ atei/agnostici și așa-ziși “creștini”. Într-un glas această “coaliție” afirmă că trebuie să stăm în case pentru că românii nu sunt educați, nu vor respecta regulile de distanțare socială și vor declanșa apocalipsa coronavirus. O asemenea abordare dezvoltă și accentuează o adevărată psihopatologie de masă susținută de frică /panică. Dacă îndrăznești să vii cu argumentul că (la fel ca în toate țările) o nesemnificativă parte din populație nu respectă regulile, sar să prezinte cazuri punctuale. Când arăți că statistic sunt nesemnificative apelează la clișee: ești retrograd, mistic, incult și omul rușilor.

Nu doresc să comentez atitudinea ateilor/agnosticilor. E dreptul lor la opinie, e dreptul lor la alegere. Țin doar să le semnalez că în decursul istoriei mitologiile și marile religii au un punct comun: viața nu se sfârșește odată cu moartea trupului, ea continuă (bineînțeles sub altă formă) și după acest moment. Doar materialiștii consideră că suntem o simplă formă de existență a materiei, care după moarte revine la starea de atomi și molecule. Panica isterică s-a dezvoltat în societăți puternic secularizate (pragmatice, materialiste) în care speranța a fost doar în noul idol – știința (care însă nu a găsit o soluție până în prezent). Modul agresiv, intolerant în care se interzice altora viața religioasă nu se bazează pe adevăr, ci pe teroarea în fața bolii și a morții.

În concluzie, trebuie să acceptăm o realitate: superstițioșii sunt majoritari, creștinii sunt minoritari. Trebuie să ne așteptăm ca în timpul pandemiei, dar mai ales după, Biserica să fie atacată, iar credincioșii marginalizați. Acest lucru nu trebuie să ne sperie. Să ne amintim, cuvintele lui Hristos din Evanghelia după Luca: Nu te teme, turmă mică, pentru că Tatăl vostru a binevoit să vă dea vouă Împărăția (Luca 12, 32). Și cuvintele Sfântului Ierarh Luca al Crimeii (profesorul universitar, savant și chirurg genial Valentin Feliksovici Voino-Iasenețki, 1877 – 1961)” Mica turmă a lui Hristos, adevărata turmă a lui Hristos, nu poate fi vătămată de nici o propagandă”.

P.S. Cu tristețe constat că, în vremurile pandemiei, între Isus și Baraba (la fel ca acum peste 2000 de ani) mulțimea îl alege tot pe Baraba”.