You are currently viewing Statul american Missouri cere daune Chinei pentru „uriașele pierderi umane și economice” rezultate din pandemie
20200422 164506

Statul american Missouri cere daune Chinei pentru „uriașele pierderi umane și economice” rezultate din pandemie

  • Post category:ACTUAL / SOCIAL

Missouri e primul stat din SUA care a intentat un proces împotriva Beijingului pentru răspunsul său la coronavirus, care a avut originea în Wuhan, China, și care de atunci a infectat peste 2,5 milioane de oameni în întreaga lume, scrie The Hill.

Procesul intentat de procurorul general din Missouri, republicanul Eric Schmitt, solicită daune din partea Chinei care să compenseze „uriașele pierderi de vieți omenești, suferința umană și tulburările economice” rezultate din pandemie.

COVID-19 a făcut pagube ireparabile în țări din toată lumea, provocând boală, moarte, perturbări economice și suferințe umane”, a declarat Schmitt într-o declarație. „Guvernul chinez a mințit lumea despre pericolul și natura contagioasă a COVID-19, a redus la tăcere pe cei care au dat avertismente și a făcut puțin pentru a opri răspândirea bolii. Trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor.”

Schmitt a făcut referire la numărul tot mai mare de cazuri de coronavirus în Missouri, unde peste 6.000 de persoane au fost infectate și peste 220 au murit până marți după-amiază.

În Missouri, impactul virusului este foarte real – mii au fost infectați și mulți au murit, familiile au fost despărțite de cei dragi pe moarte, micile afaceri se închid, iar cei care trăiesc de la un salariu la altul se luptă ca să pună mâncare pe masă”, a spus Schmitt.

Într-un raport publicat în Marea Britanie la începutul lunii, Fundația Henry Jackson spunea că China ar trebui să plătească pagube de mii de miliarde pentru minciunile și dezinformarea despre coronavirus. Daunele ar putea ajunge la cel puțin 3,2 trilioane de lire sterline (17,5 mii de miliarde de lei) doar din țările G7 – Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada, potrivit raportului.

De asemenea,la sfârșitul lunii ianuarie, senatorul republican din Missouri Josh Hawley a introdus un proiect de lege prin care se solicită o investigație internațională a mușamalizării de către China comunistă și cere ca China „să ofere despăgubiri țărilor afectate.

Rep. Elise Stefanik, reprezentant Republican din New York, a introdus un proiect de lege în acest sens în Camera Reprezentanților, prin care „solicită Chinei să acorde compensații pentru daunele, pierderile și distrugerile pe care aroganța lor le-a provocat întregii lumi”.

În afară de daune, procesul intentat de Eric Schmitt, în Missouri, încearcă să tragă la răspundere Beijingul în mod oficial pentru presupusa ascundere a gravității pandemiei coronavirusului și pentru modul în care administrat focarul în granițele sale.

O campanie respingătoare de înșelăciune, mușamalizare, abuz de putere și inacțiuni ale autorităților chineze a dezlănțuit această pandemie”, se arată în proces.

În timpul săptămânilor critice ale focarului inițial, autoritățile chineze au înșelat publicul, au suprimat informații cruciale, au arestat persoane care trăgeau semnale de alarmă, au negat transmiterea de la om la om în ciuda dovezilor, au distrus cercetări medicale critice și au permis expunerea la virus a milioane de oameni și, mai mult decât atât, a făcut stocuri din material protector – provocând astfel o pandemie globală care putea fi evitată”, continuă Eric Schmitt.