You are currently viewing A început prima testare a unui vaccin împotriva Covid-19
Screenshot 20200424 145323 Facebook

A început prima testare a unui vaccin împotriva Covid-19

  • Post category:ACTUAL / SOCIAL

Prima testare a unui vaccin împotriva Coronavirus în Europa a început la Oxford, Marea Britanie. Doi voluntari au fost injectați, primii dintre peste 800 de oameni recrutați pentru studiu.

Dr. Elisa Granato, de la departamentul de zoologie al Universității Oxford, una dintre cele două persoane injectate a declarat la BBC: „Sunt om de știință, așa că am vrut să încerc să susțin procesul științific oricum pot.”

Vaccinul a fost dezvoltat în mai puțin de trei luni de o echipă de la Universitatea Oxford, la Institutul Jenner, de echipa condusă de dr. Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie.

Personal am un grad ridicat de încredere în acest vaccin„, a spus dr. Gilbert. „Desigur, trebuie să-l testăm și să obținem date de la oameni. Trebuie să demonstrăm că funcționează eficient și oprește infectarea persoanelor cu Coronavirus înainte de a utiliza vaccinul în populația mai largă.”, a adăugat ea.

Dr. Gilbert spusese anterior că este „80% încrezătoare” că vaccinul va funcționa, dar acum preferă să nu exprime o cifră, spunând că este „foarte optimistă” cu privire la șansele sale de reușită.

Cum funcționează vaccinul?

Vaccinul este realizat dintr-o versiune slăbită a unui virus al răcelii (cunoscut sub numele de adenovirus) de la cimpanzei care a fost modificat, astfel încât nu se poate dezvolta la om. Vaccinul activează sistemul imunitar care apoi distruge celulele infectate.

Singura modalitate în care echipa va ști dacă vaccinul Covid-19 funcționează este prin compararea numărului de persoane care se infectează cu Coronavirus în lunile care urmează de la cele două ramuri ale procesului.

Aceasta ar putea fi o problemă dacă numărul de cazuri scade rapid în Marea Britanie, deoarece este posibil să nu existe suficiente date.

Urmărim sfârșitul acestui val de epidemie. Dacă nu prindem asta, nu vom putea spune dacă vaccinul funcționează în următoarele câteva luni. Dar ne așteptăm să existe destule cazuri în viitor, deoarece acest virus nu a dispărut.” a spus profesor Andrew Pollard, directorul grupului Oxford Vaccine, care conduce procesul de testare.

Cercetătorii au recrutat cu prioritate ca voluntari personal medical local, deoarece aceștia sunt mai susceptibili decât alții să fie expuși la virus.

Un proces de testare mai larg, cu aproximativ 5000 de voluntari, va începe în următoarele luni și nu va avea nicio limită de vârstă.