You are currently viewing Teodor Baconschi: Cum să-l semi-canonizezi pe Stalin?

Teodor Baconschi: Cum să-l semi-canonizezi pe Stalin?

E aproape de inaugurare (căci de sfințire nu-ți vine să vorbești) viitoarea catedrală a Forțelor Armate Ruse. Au apărut știri care arată că I.V. Stalin a fost inclus în iconografia acestui nou lăcaș de cult ortodox. Până și Hrușciov, comunistul succesor al lui Stalin, a condamnat, postum, cultul personalității acestuia.

Înțeleg că – dacă dai la o parte Gulagul, teroarea, genocidul ucrainean, procesele sumare, torturile KGB și valul de execuții ”informale” (din URSS și până în locul de exil al lui Troțki) – poți aprecia rolul ”generalissimului” în al II-lea Război Mondial și victoria contra Germaniei naziste.

Dar de aici, până l-a a-l semi-canoniza, într-o biserică ortodoxă, pe călăul clerului rus ”reacționar”, pe asasinul a mii de episcopi și călugări, pe cel care a dinamitat, în anii 30, catedrala Mântuitorului din Moscova, e o cale cam prea lungă, pe care se pare că actualul Sinod al BO Ruse s-a decis să o parcurgă.

Trist și revoltător, atât față de onoarea Lui Iisus Hristos, Capul Bisericii, cât și față de memoria unui noian de victime și martiri…” a scris pe Facebook, Teodor Baconschi.