You are currently viewing Oamenii de știință au creat un test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer

Oamenii de știință au creat un test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer

Un test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer înainte ca pacienţii să prezinte vreun simptom a fost creat de oamenii de ştiinţă, transmite marţi Press Association.

Testul este bazat pe identificarea unui tip de ADN produs în tumorile cancerigene şi apoi eliberat în fluxul sanguin sub forma de ADN acelular (cell-free DNA – cfDNA).

Cercetătorii, printre care şi oameni de ştiinţă de la Institutul Francis Crick şi de la University College London, susţin că această metodă va putea indica dacă cineva urmează să se îmbolnăvească de cancer şi care va fi tipul respectivei îmbolnăviri oncologice. Ei consideră că această descoperire, publicată în ultimul număr al jurnalului Annals of Oncology, va putea, în viitor, să ofere diagnostice timpurii şi noi metode de tratament oncologic, transmite Agerpres.

Testul apelează la algoritmi computerizaţi pentru a examina anumite schimbări chimice, denumite metilări, în cadrul cfDNA, care contribuie la dezvoltarea tumorilor.

Cercetătorii au folosit această metodă experimental pe 4.316 mostre – unele oncologice, altele sănătoase. Peste 50 de tipuri de cancer, cum ar fi cel pancreatic, pulmonar sau ovarian au fost incluse în studiu.

Testul a putut identifica ţesutul în care a apărut cancerul în 96% dintre mostre, cu o acurateţe de 93%, conform cercetătorilor.

Dr. Michael Seiden, preşedintele organizaţiei US Oncology din Texas şi autor principal al studiului, susţine că rezultatele arată că “metilarea targetată” poate fi folosită pentru testări ale unor populaţii întregi.