You are currently viewing Ambulanța pentru monumente (România) printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020

Ambulanța pentru monumente (România) printre câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020

În întâmpinarea celebrării de anul acesta a Zilei Europei (9 mai), Comisia Europeană și Europa Nostra sunt mândre să anunțe câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2020. Cea mai înaltă onoare a Europei în domeniul patrimoniului merge către 21 de inițiative exemplare din 15 țări europene (mai multe informații despre lista completă a laureaților se găsesc mai jos). Printre câștigătorii de anul acesta se află și Ambulanța pentru Monumente (România), proiect laureat la categoria Educație, Formare și Conștientizare.

Pasionații de patrimoniu precum și susținătorii acestuia, din Europa și din lumea întreagă, pot vota online laureații preferați pentru a decide care dintre aceștia vor câștiga Premiul Publicului. În aceste momente de izolare și distanțare socială, Comisia Europeană și Europa Nostra speră că un număr cât mai mare de oameni va fi impulsionat să descopere inițiativele premiate anul acesta și să împărtășească numele primelor trei favorite. Câștigătorul Premiul Publicului va fi anunțat după această vară. Câștigătorii Marilor Premii, care vor primi și suma de 10.000 euro fiecare, vor fi anunțați public tot cu această ocazie.

„Criza COVID-19 a evidențiat cât de necesare sunt cultura și patrimoniul cultural pentru oamenii și comunitățile din Europa. Într-un moment în care sute de milioane de europeni sunt separați fizic, patrimoniul nostru cultural continuă mai mult ca oricând să ne aducă împreună. Câștigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra din acest an sunt exemple puternice, care ne inspiră și care contribuie cu adevărat la o Europă mai apropiată, mai unită și mai rezilientă.” spune Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.

”În aceste vremuri de restriște, laureații premiilor noastre sunt adevărați mesageri ai speranței, prin poveștile lor de succes care arată cum dificultățile pot fi depășite prin expertiză, dedicare și lucru în echipă. Aceste proiecte exemplare câștigătoare demonstrează că patrimoniul cultural este vital pentru recuperarea noastră mentală și fizică după trauma cauzată de pandemie. Patrimoniul nostru comun și custozii acestuia pot contribui în nenumărate moduri: de la accesibilizarea conținutului cultural, prin soluții digitale creative, până la realizarea unor lucrări concrete de restaurare și reabilitare ca act de renaștere socială și economică pentru orașele și satele noastre,” afirmă Hermann Parzinger, Președinte Executiv al Europa Nostra.

Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a Societății Civile dedicate Patrimoniului Cultural. Premiile beneficiază de sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente compuse din experți de patrimoniu din întreaga Europă, după o evaluare atentă a candidaturilor depuse de organizații și persoane din 30 de țări europene. Jurații au decis, de asemenea, să acorde trei premii Europa Nostra unor inițiative remarcabile de patrimoniu din țări europene care fac parte din programul UE Europa Creativă, și anume Elveția și Turcia.

În 2020, două candidaturi depuse la Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra vor primi noile Premii Speciale ILUCIDARE. Acestea vor fi anunțate pe 28 mai. ILUCIDARE este un proiect finanțat prin programul Horizon 2020, ce are ca obiectiv stabilirea unei rețele internaționale de promovare a patrimoniului ca resursă de inovare și relații internaționale.