You are currently viewing Ludovic Orban a răbufnit la adresa CCR: Dacă va declara starea de alertă neconstituţională, vom emite o nouă reglementare. Este inadmisibil

Ludovic Orban a răbufnit la adresa CCR: Dacă va declara starea de alertă neconstituţională, vom emite o nouă reglementare. Este inadmisibil

Premierul Ludovic Orban a răbufnit la adresa CCR, afirmând că dacă va declara starea de alertă neconstituţională, Guvernul va emite o nouă reglementare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români.

Dacă CCR va declara starea de alertă neconstituţională, vom emite o nouă reglementare care să ne dea instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu cred că putem accepta ce fac CCR şi aşa zisul Avocat al Poporului. Este inadmisibil, în nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva, şi anume autorităţile să fie lipsite de instrumentele necesare pentru aplicarea regulilor şi a legilor, mai ales în situaţia creată de pandemia de coronavirus. Decizia CCR este un îndemn la nerespectarea Constituţiei, o instigare la nerespectarea legii şi nerespectarea regulilor. Decizia Curţii pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor şi arată că aceşti oameni care au pierdut orice legătură cu realitatea din societatea românească vor să îi ajute pe cei care încalcă legea, o minoritate, şi nu au pic de respect pentru cei care respectă legea. Nu putem sta cu mâinile în sân, obiectivul nostru fundamental este să reducem la maximum riscul de răspândire al virusului, să păzim viaţa românilor”, a declarat Ludovic Orban.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu o excepţia de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de instituţie, delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.

Avocatul Poporului consideră că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, cu modificările şi completările ulterioare, nu respectă principiul previzibilităţii legii prin definirea defectuoasă a ‘stării de alertă’, care, neavând consacrare constituţională, presupune o circumstanţiere detaliată, la nivel infraconstituţional, a cazurilor în care se poate declara. În realitate, legea prevede doar că se pot lua de către organe administrative orice măsuri, deci inclusiv de restrângere a exerciţiului unor drepturi, deşi art. 53 din Constituţie prevede clar că acest lucru poate fi făcut numai prin lege. În lipsa prevederii unui termen pentru care se poate dispune starea de alertă, ba mai mult, reglementarea posibilităţii extinderii acestuia prin act administrativ, se ajunge în ipoteza în care restrângerea temporară a exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale capătă caracterul unei îngrădiri permanente aducând astfel atingere însuşi dreptului, ceea ce este contrar art. 53 alin. (2) din Constituţie”, explică Avocatul Poporului.