Focar major de pestă porcină africană la o exploatație de suine cu circa 4.000 de capete. Toate animalele urmează să fie sacrificate în urma confirmării virusului în ferma de reproducție localizată în județul Mehedinți, satul Vrancea, comuna Burila Mare.
Vineri, 8 mai, a fost convocat în ședință extraordinară Centrul Local de Combatere a Bolilor Mehedinți, pentru dezbaterea planului de măsuri al DSVSA Mehedinți, în cazul fermei de creștere și reproducție a suinelor din satul Vrancea, comuna Burila Mare. Totodată, a fost convocat și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în vederea aprobării planului de măsuri respectiv, potrivit Flux24.ro.
Astfel, se va lua măsura uciderii celor 3.949 de porci din exploatație, după care clădirile destinate adăpostului porcilor și vehiculele care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor lor, precum și echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd susceptibile de a fi contaminate vor fi curățate și dezinfectate.
”Din păcate, trebuie să vă informez că a apărut un nou focar de pestă porcină: de data aceasta la o exploatație de creștere și reproducere a suinelor, în localitatea Vrancea, din comuna Burila Mare. Am convocat, în acest sens, centrul local pentru combaterea bolilor, pentru dezbaterea planului de măsuri inițiat de Direcția Sanitar-Veterinară și, totodată, comitetul județean pentru situații de urgență. Am dispus, prin decizie, uciderea întregului efectiv de animale și distrugerea cadavrelor prin îngropare”, a spus prefectul de Mehedinți, Cristinel Pavel.
La rândul său, directorul executiv adjunct al DSVSA Mehedinți, Adriana Ganea a declarat că se așteaptă intervenția pentru a opri răspândirea bolii: ”Într-o fermă – exploatație comercială- la nivelul județului, s-a confirmat o suspiciune a evoluției unui focar de pestă porcină. Au fost constatate mai multe avorturi la 16 scroafe. S-a făcut o examinare clinică, după care a fost un examen necroptic, efectuat de medicul veterinar oficial, după care s-au recoltat probe pe procedură și s-au trimis la analiză. Astăzi, așteptăm confirmarea”.
„Așteptăm și activarea centrului local de combatere a bolilor, pentru a interveni, astfel încât să limităm răspândirea bolii. Efectivul este 3.949 de capete de suine, care trebuie ucise, după care îngropate în incinta fermei”, a mai adăugat Adriana Ganea.