You are currently viewing EXCLUSIV! INTERVIU CU 4 ELEVE TÂRGOVIȘTENE! VEZI CE CRED DESPRE PANDEMIE ȘI LECȚIILE ONLINE!

EXCLUSIV! INTERVIU CU 4 ELEVE TÂRGOVIȘTENE! VEZI CE CRED DESPRE PANDEMIE ȘI LECȚIILE ONLINE!

Am dorit să știm cum își petrec timpul elevii târgovișteni, în plină pandemie de COVID-19, și ce părerea au despre lecțiile online.

Am avut privilegiul de a discuta cu patru eleve conștiincioase,  de la un liceu de elită din municipiu, iar punctele lor de vedere ar trebui citite, mai întâi, de cadrele didactice, care, cu siguranță, se vor izbi de realitatea crudă a învățământului românesc, cunoscută, dar foarte rar exprimată fără a fi cosmetizată.

Credem, de asemenea, că este util  ca și părinții să ia aminte și să citească, atent, ce cred copiii lor despre tot ceea ce se întâmplă în această perioadă, despre cum reușesc să facă față izolării impuse și despre cum s-au adaptat noilor metode didactice.

Felicităm și le mulțumim celor patru eleve din Târgoviște, care au avut curajul de a se exprima liber și vă prezentăm, mai jos, ceea ce ne-au declarat. Menționăm ca am decis să le păstrăm anonimatul, tocmai pentru că ne-am dorit să aflăm părerea lor sinceră, care, se poate întâmpla, să atragă reacții nepotrivite la adresa lor din partea cadrelor didactice sau a colegilor.

Chiar dacă înainte obișnuiam să ies afară aproape în fiecare zi, mi se pare firesc să respect carantina și să nu încerc să o sfidez. Sunt conștientă de faptul că nicio decizie de a mea din această perioada nu poate fi egoistă, întrucât nu este numai sănătatea mea în risc, ci și a familiei. Cât despre școala online, consider că este eficientă doar în țările în care această alternativă a existat și înaintea pandemiei. În cadrul școlii mele, programul este haotic, deoarece nu a fost stabilit niciun orar, și contrar așteptărilor, nu elevii, ci profesorii sunt cei care par să nu își dea interesul, ne-a declarat M.S.

Fiind singurul copil într-o familie în care ambii părinți au muncit mereu de dimineața până seara, a trebuit de mică să-mi exersez creativitatea cu diferite activități prin casă care să mă ajute să mă anim singură, lucru care m-a ajutat de-a lungul vieții, dar mai ales acum, în situația data. Totuși, nu a fost ușor la început să mă obișnuiesc cu ideea că pentru o perioadă nedeterminată de timp trebuie să-mi schimb radical rutina zilnică și să nu-mi mai văd absolut deloc apropiații. Acum, după aproape două luni în care am stat aproape continuu în apartament, sunt mult mai împăcată, chiar liniștită și optimistă. Am reînceput cursurile online, de data asta mult mai serios, dar mai plăcut din moment ce nu mai e aceeași presiune și intransigență ca la școală. Într-adevăr, sunt aspecte organizatorice care au anumite probleme, ca de exemplu respectarea unui orar stabilit alături de profesorii de la clasă, dar considerând că țara noastră nu are multă experiență în domeniu, este un început bun, un pas către normalul pe care sunt convinsă că ni-l dorim cu toții, a ținut să ne precizeze A.P.

După atât de mult timp petrecut în carantină, mai toate gândurile și conversațiile mele au ajuns să fie despre ce voi face „după”. Totuși, știu că singurul mod de a accelera venirea acestui „după” este să respectăm măsurile de distanțare socială și să petrecem cât mai mult timp acasă. Cumva, aceste ultime luni m-au ajutat să devin mai detașată de tot stresul provocat de lumea exterioară și să apreciez momentele trăite până acum. Da, statul constant în casă a devenit deja monoton, până în punctul în care inițial am fost foarte intrigată de gândul că vom începe școala online și îmi voi schimba rutina. Cu toate acestea, am sesizat că această metodă de predare nu este tocmai eficientă și duce lipsă de organizare, ceea ce era de așteptat, dat fiind faptul că nimeni nu a putut prezice exact evoluția acestei pandemii și efectele sale asupra învățământului, a dorit să consemnăm D.G.

Având în vedere situația actuală a pandemiei și măsurile de distanțare socială de care sunt convinsă că sunt complet necesare, școala online este singura metodă prin care elevii își pot continua educația. Totuși, consider că susținerea orelor astfel nu își atinge scopul, în special pentru că atenția elevului este mult mai greu de captat când se află în confortul propriei locuințe unde poate face ceea ce vrea. Informațiile dictate în mod clasic sunt foarte greu de înțeles când suntem înconjurați de atâtea distrageri. După părerea mea, profesorii ar trebui să își prezinte materia într-un mod mai interactiv având în vedere că o fac prin intermediul tehnologiei, astfel încât elevii să poată rămână cu niște informații chiar dacă nu mai este nevoie sa „tocească”, a afirmat A.Ț.