Un studiu amplu, realizat de cercetători olandezi oferă noi explicații pentru o situație care i-a intrigat pe experți încă de la debutul pandemiei de coronavirus: rata semnificativ mai mare de deces în rândul bărbaților decât în cazul femeilor, din pricina Covid-19.
Noul studiu, prezentat luni în European Heart Journal, a analizat câteva mii de pacienți și arată că bărbații au concentrații mai mari în sânge decât femeile ale enzimei 2 de conversie a angiotensinei (ACE2).
Pentru a pătrunde în celulele umane, noul coronavirus are drept țintă și se folosește de enzima ACE2, care este suprareprezentată la celulele din inimă și din plămâni.
“ACE2 este un receptor de la suprafața celulei. Enzima se leagă de coronavirus și îi permite acestuia să intre în celulă și să o infecteze, după ce a fost modificată de o altă proteină de la suprafața celulei, numită TMPRSS2. Niveluri mai mari de ACE2 se găsesc în plămâni și, prin urmare, se consideră că joacă un rol crucial în progresia tulburărilor pulmonare asociate cu Covid-19”, a explicat Adriaan Voors, profesor de cardiologie la Centrul Medical al Universătății Groningen din Ollanda, citat de sciencedaily.com.
Echipa condusă de prof. Voors studia deja diferențele de la nivelul marker-ilor diferitelor boli din sânge între bărbați și femei, înainte de debutul pandemiei de coronavirus.
Una dintre descoperiri a fost că enzima ACE2 era mult mai prezentă la bărbați decât la femei. Cercetătorii au măsurat concentrațiile de ACE2 în probele de sânge prelevate de la pacienți cu boli cardiovasculare din 11 state europene (Olanda, Marea Britanie, Germania, Franța, Grecia, Slovenia, Serbia, Italia, Norvegia, Polonia și Suedia).
În grupul principal au fost incluși 1.485 de bărbați și 537 de femei, iar grupul de control a cuprins 1.123 de bărbați și 575 de femei. Vârsta medie a pacienților a fost de 69 de ani la bărbați și 75 de ani la femei în grupul principal și de 74 de ani, respectiv 76 de ani în grupul de control.
Cercetătorii nu au descoperit o asociere importantă între folosirea de inhibitori ACE sau medicamente ARB și concentrații mai mari de ACE2 în sânge, însă au descoperit o concentrație mult mai mare la bărbați decât la femei în ambele grupuri.
Limitările studiului sunt faptul că au fost măsurate doar concentrațiile de ACE2 din sânge, nu și din țesuturile din plămâni, inimă sau rinichi.
Rapoarte publicate în multe țări afectate de pandemia de coronavirus indică un număr mult mai mare de decese în rândul bărbaților decât în rândul femeilor, din cauza Covid-19.
Astfel, un raport publicat recent de cercetători americani arată că noul coronavirus ucide de două ori mai mulți bărbați decât femei în New York.
Și în România, ultimele date ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată că, deși 56% din numărul total de cazuri de Covid-19 s-a înregistrat la femei, circa 63% dintre persoanele decedate sunt bărbați.