Ultima masura a Frantei in materie de aviatie civila a provocat un scandal imens intre grupul RyanAir si Air France, primul sesizand direct Curtea europeana de Justitie.
In fapt francezii au folosit din nou – a cata oara oare?- pozitia de lider European si au dat o lege care aproba companiei AirFrance in calitatea ei de transportator national dreptul legal de a nu mai plati taxele aeriene pentru anul in curs (2020) in valoare de doar 200 milioane de euro pana la sfarsitul anului 2022. Ca sa intelegem si mai bine cat de mare este acest ajutor trebuie sa stim ca in cazul in care compania aeriana ar dorit sa fi obtinut aceasta suma de pe piata bancara ea ar fi trebuit sa achite un cost suplimentar de 30 de milioane de euro echivalentul dobanzilor bancare, taxelor, etc.
Manevra francezilor a fost inabil camuflata in spatele ideii ca se ofera acest ajutor in cadrul programului national de lupta impotriva crizei provocate de COVID-19 dar doar pentru companiile aeriene cu licenta de operare franceza.
Argumentele lui O’Leary – directorul general al holdingului RyanAir – sunt extrem de puternice pentru ca el sustine ca:
1. Se da un ajutor direct companiei AirFrance fapt ce incalca libera concurenta;
2. Se promoveaza impotriva caracterului Uniunii Europene o politica de protectionism fatisa si agresiva, mai ales ca masuri asemnatoare au dispus si guvernele Suediei si Danemarcei;
3. Holdingul RyanAir opereaza in Franta cu doua companii RyanAir si EasyJet, de pe multe aeroporturi, avand baze de operare acolo, asigurand o parte din rutele interne francize, platind taxe si impozite catre statul francez si a ajutat la relansarea multor activitati economice in zonele unde ele opereaza;
4. In acest fel companiile ce nu primesc acest ajutor se vor indrepta spre faliment prin faptul ca isi vor consuma rapid rezervele de lichiditati;
5. Prin politicile de ajutor direct ale statelor detinatoare ale marilor companii aeriene nationale Lufthansa, Allitalia, AirFrance se va crea o imensa distorsionare a modului de tratament si de lucru in domeniul aviatiei civile comerciale in detrimentul celorlalti competitor;
6. Allitalia a mai primit un ajutor chiar inainte de declansarea panedmiei de circa 340 de milioane de euro iar Lufthansa (eternul dusman al personal al holdingului si al lui) blocheaza accesul pe piata ei interna prin schema folosirii unor companii subsisdiare si a blocarii preluarii de companii germane de catre companii straine ( vezi cazul Condor-ului german ce trebuia preluat de catre polonezii de la LOT tranzactie picata in urma aparitiei pandemiei si a imenselor püresiuni facute de Lufthansa), Ben Smith CEO AirFrance – KLM a declarat clar ca fara ajutorul dat de statul francez prin oferirea de imprumuturi preferentiale bineinteles plus scutirea si amanarea de taxe, AirFrance se va indreapta abrupt catre faliment. In cadrul grupului tensiunile sunt insa majore deoarece olandezii au cerut ca intreg grupul sa fie beneficiarul acestor masuri de ajutor acordate de catre guvernul lui Macron iar discutiile au degenerat pana la aducerea aminte facuta de francezi olandezilor cu privire la faptul ca in 2004 cand s-a format grupul, KLM era aproape de faliment! Oricum si aceasta masura ii va infuria pe olandezi care este posibil sa aplice una identica pentru KLM dar cu implicatii finaciare mai mici.
Interesant este ca bratul de fier al UE, Comisia Europeana, in trecut foarte vocala si critica la astfel de masuri, astazi este bombardata cu tot felul de atacuri directe la insasi sistemul ce a stat la baza formarii Uniunii Europene, iar BREXIT-ul este o lectie inca neterminata si cu mari si grave consecinte economice pentru intreaga uniune.
Faptul ca abia acum s-a aflat ca Banca Central Europeana BCE cu sediul la Frankfurt a cumparat ani de zile incepand cu 2015, incalcand regulamentul UE, titluri de stat in Germania este o bomba cu fitilul aprins. De aceea atacul RyanAir va avea sorti de izbanda redusi pentru ca Ursula Van der Leyden va trebui sa multumeasca mai multe tari membre si foarte vocale in sustinerea cererilor lor multe impotriva propriilor concepte ale UE, iar procesul va fi cel mai probabil taraganat ani de zile.
Pilot de linie Cezar Osiceanu