You are currently viewing BLOGURILE DE CĂLĂTORIE ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI – ALEXANDRA MARINESCU

BLOGURILE DE CĂLĂTORIE ÎN CONTEXTUL PANDEMIEI – ALEXANDRA MARINESCU

Pentru majoritatea dintre noi, călătoriile sunt evadări din cotidian, momente de relaxare, departe de agitația biroului. Ei bine, pentru alții, vacanțele reprezintă un loc de muncă ca oricare altul. Vorbim despre cei ce au dus călătoriile de la stadiul de pasiune, la stadiul de job.
Bloggerii de călătorie, căci despre ei este vorba, au lăsat în urmă locurile de muncă convenționale și au ales să-și câștige existența făcând bani din…vacanțe. Chiar dacă totul pare idilic, realitatea este oarecum diferită, iar această alegere reprezintă un act de curaj, o mișcare îndrăzneață pe care, oricât de bine ar suna, nu mulți dintre noi ar fi dispuși să și-o asume.
Așa cum bine știm, contextul în care ne aflăm nu este unul fericit pentru nicio industrie. Pandemia cu COVID-19 a dat peste cap întregul sistem economic, social și cultural. Una dintre măsurile de prevenire a contagiunii a fost diminuarea deplasărilor, deci, implicit, întreruperea zborurilor pe toate rutele și, pe scurt, îngroparea turismului. Bineînțeles că acest lucru a afectat în primul rând categoria de oameni care, călătorind, reușeau să își facă treaba și astfel să își majoreze bugetul.
Dacă la început bloggerii de călătorie au găsit în această situație o oportunitate de a-și planifica viitoarele vacanțe, pe parcurs aceștia au fost nevoiți să facă față unei provocări: aceea de a-și păstra publicul fără a-și mai vinde produsul. Despre ce produs este vorba? Ei bine, de câte ori nu ați căutat pe google informații cu privire la o destinație înainte de a hotărâ să vă petreceți vacanța acolo? Împărtășirea experienței propriu-zise, a fotografiilor, a ceea ce numim “tips and tricks”, părerea obiectivă a unor profesioniști, informații despre traseu, despre cazări, despre mâncare, despre locuri pe care le-am puta vizita, despre prețuri în general, dar și multe altele erau doar câteva dintre produsele pe care un blogger de călătorie le oferea publicului său. Ați putea spune că aceasta este treaba unei agenții de turism și, într-adevăr, toate cele enumerate mai sus reprezintă potențiale întrebări la care un agent de turism v-ar putea răspunde. Cu toate astea, diferența dintre o agenție de turism și un blog de călătorie este una uriașă. Unul dintre punctele care deosebesc în mod categoric cele doua afaceri este reprezentat de obiectivitate. Un blog de călătorie își dorește să vândă experiența personală, în timp ce, o agenție de turism țintește spre a vinde o vacanță. Prin urmare, în timp ce unii vor să te convingă să vizitezi un loc, ceilalți vor doar să-ți povestească despre cum e locul ăla. Chiar dacă noi nu ne dăm seama, simpla citire a unui articol despre o călătorie, pe care decidem să o facem sau nu, este, pentru un blogger de profil, un venit, un produs deja “cumpărat” de public.
În contextul amenințării cu COVID-19, bloggeri au fost nevoiți să se reinventeze. Este de la sine înțeles că în lipsa călătoritului aceștia nu au mai putut oferi audienței informații proaspete, fotografii sau tipsuri, așa că un lucru la care au fost nevoiți să apeleze a fost consilierea turistică. Cu alte cuvinte, în această perioadă, mai mult ca niciodată, au avut timp să răspundă întrebărilor pe care publicul le-a tot adresat de-a lungul timpului: sunt ok plajele de acolo?, prețurile sunt atât de mari pe cât se spune?, am auzit că totul lasă de dorit, e adevărat?, cazările se găsesc ușor? etc.
Această consiliere turistică, dar și împărtășirea fotografiilor care, până în momentul de față, păreau prea banale pentru a fi postate, dar și câteva articole cu gânduri și planuri de viitor au reprezentat câteva dintre modalitățile prin care un blog de călătorie a încercat să-și țină publicul aproape. Posibilități infinite și potențial irosit, cam așa au arătat aceste luni din 2020, spun majoritatea bloggerilor de călătorie.
Cu toate că această criză a sănătații resimțită la nivel global a avut pentru foarte mulți dintre noi un impact profund și devastator, iar percepțiile despre viață și despre lume – în general, s-au modificat covârșitor, luminița de la capătul tunelului pare că, în sfârșit, se întrezărește, iar bloggerii de călătorie așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă cât mai repede la muncă.

 

Pasionată de artă în toate formele ei, Alexandra Marinescu este masterand al Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea „Valahia” din Târgoviște