You are currently viewing Târgoviște: Andreea vorbește despre provocările pe care le întâmpină profesorul de pian, în vreme de pandemie

Târgoviște: Andreea vorbește despre provocările pe care le întâmpină profesorul de pian, în vreme de pandemie

În condițiile în care activitățile instructiv-educative școlare și extrașcolare sunt oprite de la cursul firesc, din cauza pandemiei, și interacțiunea profesor-elev se poate realiza doar prin mijlocirea unui ecran rece, on-line, am luat legătura cu unul dintre instructorii de seamă din orașul nostru, Andreea Andrei, profesor de pian de 12 ani, în cadrul Centrului Județean de Cultură din Târgoviște.

Este o adevărată provocare, în aceste timpuri, să iei lecții de pian sau orice alt instrument și, totuși,  copiii și profesorii se îndârjesc să continue.

Obiectivul educației muzicale la pian este acela de a împlini aspirațiile personale ale cursanților în materie de muzică și de cântat la pian, indiferent că acestea au scop recreativ sau profesional.

Sigur că, începând cu această perioadă de pandemie, în care s-a luat decizia de a lucra online cu copiii, ne-am înarmat cu multă răbdare, am încercat să fim creativi și să găsim soluții potrivite, pentru a menține și a dezvolta pasiunea copiilor în interpretarea pianistică. Deși la început ne-a fost greu pentru că studiul la pian, în această manieră este neobișnuit, în ideea în care sunetele se aud decalate, întârziate, lipseste claritatea, acuratețea, lipsesc emoțiile interpretărilor în mod real, copiii au reușit să se adapteze, după o perioadă de studiu online.

Uneori, sunt situații amuzante, pentru că intervin diferiți spectatori în timpul orei (frățiori, surioare), care doresc să cânte, nu doar să asculte, cine știe, chiar posibili viitori elevi!

Am ales aplicația  WhatsApp, pentru că orele sunt de studiu individual, așadar, este mai confortabil de lucrat pe această platformă. Vreau să menționez faptul că, împreună cu micuții pianiști în devenire, am ales să lucrez în mare parte, exerciții pentru tehnică,  citire de partitură, pe de alta parte, cu elevii din anii terminali, studiez rafinarea interpretării, îmbogățirea tehnicii instrumentale.

Inevitabil,  doamna profesor a adus în discuție,  cu emoție, vremea dinainte de pandemie, când se putea întâlni cu elevii, când se bucurau de rezultatele muncii lor. Iubită de copii, iubind copiii la rândul eu, Andreea ne-a mărturisit că nicio platformă nu poate înlocui interacțiunea umană, iar copiii au cel mai mult de suferit.

Privesc cu nostalgie vremurile pe care le-am trăit, în special pentru faptul că aceasta era perioada în care rezultatele muncii lor erau încununate, prin participarea la diferite concursuri naționale  și internaționale de pian, recitaluri, audiții muzicale. Anul trecut a fost un an plin pentru noi, participând la numeroase competiții pianistice, țin să amintesc despre ” Virtuozii”-Brăila, concurs care a fost deschis de un micro recital, susținut de către unul dintre elevii pe care îi coordonez, în urmă cu un an, câștigând  marele trofeu al acestui concurs.

La Brussels am avut ocazia să întâlnim pianiști desăvârșiți și am avut onoarea să fim pe aceeași șcenă cu ei, în cadrul concursului de pian ” Merci Maestro”.

Un alt concurs extrem de exigent a fost la Milano ” Piano Talents”, unde 6 dintre elevii pe care îi coordonez , s-au întors acasă cu premii, aducând multă bucurie în sufletele părinților și în sufletul meu. Asteptăm cu nerăbdare deciziile care ne vor permite să fim aproape unii de ceilalți, să ne putem vedea când cântăm, să putem simți emoții reale și să povestim împreună despre măiestria acestui instrument, pianul.