You are currently viewing ECHILIBRUL MENTAL ȘI MERSUL LA PSIHOLOG ÎN ROMÂNIA ANULUI 2020 – ALEXANDRA MARINESCU

ECHILIBRUL MENTAL ȘI MERSUL LA PSIHOLOG ÎN ROMÂNIA ANULUI 2020 – ALEXANDRA MARINESCU

Luna mai a anului 2020 ne găsește pe toți într-un context primejdios. Pandemia în mijlocul căreia ne aflam a produs o criză modială nu doar în ceea ce privește sănătatea, ci și asupra unor aspecte de ordin economic, social și cultural. În momentul de față nu există persoană căruia COVID-19 să nu-i fi afectat viața, iar statisticile arată că impactul pe care această afecțiune îl are asupra populației nu se manifestă doar asupra celor bolnavi, ci și asupra celorlalți.

Sănătatea mentală este cel puțin la fel de importană ca și sănătatea fizică, echilibrul emoțional contribuind în mod considerabil la starea de bine a organismului. Latinescul “mens sana in corpore sano” nu reprezintă o simplă expresie, ci un adevăr care de-a lungul timpului și-a demonstrat veridicitatea. Chiar dacă acum zece, cinsprezece ani ideea de psiholog era privită ca fiind un subiect tabu, în ultimii ani studiile arată că oamenii aleg să meargă din ce în ce mai des în cabinetele de specialitate pentru a-și întreține bunăstarea minții. Problemele pentru care foarte multe persoane apelează la ajutorul unui specialist, fie el psiholog sau consilier, nu sunt neapărat afecțiuni majore, ci pot fi situații cu care se confruntă în viața de zi cu zi: mânie, frustare, nemulțumire, probleme de comunicare, probleme în cuplu și altele.

Mult mai dezvoltat în celelalte părti ale Europei, mersul la psiholog câștigă teren și în România. Preocuparea majororă pe care românii o manifestă în ultimii ani pentru sănătatea mentală nu face altceva decât să îi bucure pe cercetătoti, studiile acestora arătând că un om care se află în echilibru cu mintea și cu trupul emană în jurul său pozitivitate și serenitate.

Împăcarea cu sine înseamnă împăcarea cu cei din jur.

Societatea are nevoie de oameni care înțeleg că pacea interioară și lipsa unui tumult lăuntric sunt chei ale dezvoltării personale, ale înțelegerii, ale toleanței și ale acceptări. Din păcate, România zilelor noastre parcurge un demers lent spre aceste calități, însă lucrurile par a fi pe calea cea bună. Din ce în ce mai multe persoane aleg să ceară ajutorul atunci când nu găsesc singure o cale de rezolvare, însă psihologii declară că foarte mulți oameni nici măcar nu conștientizează faptul că au o problemă. Cu toate astea, analiștii trag un semnal de alarmă, iar în ultimii ani campaniile pe acest subiect au devenit din ce în ce mai numeroase.

Fiecare întrebare își poate găsi răspunsul înăuntrul nostru. Fiecare gest sau comportament reprezintă modul în care mintea noastră alege să acționeze, iar aceste alegeri se suprapun de numeroase ori convingerilor noastre, educației, dar și experiențelor. Dacă ne dorim să reacționăm diferit cu privire la un anumit subiect trebuie mai întâi să înțelegem de ce reacționam așa în primă instanță. În cazul în care meditația, cărțile, documentația sau timpul petrecut cu sine nu sunt de ajuns pentru a ajunge la o concluzie, ajutorul unui om acreditat, școlit în acest sens, este mai mult decât binevenit.

Ultimele luni au reprezentat pentru foarte mulți o perioadă dificilă, iar timpul petrecut în casă și confruntarea directă cu sinele au însemnat pentru unii o oportunitate de a-și evalua relația cu ei înșiși. Unii au descoperit că liniștea sufletească este ceva ce pot atinge singuri, alții au realizat că au nevoie de un specialist. Oricare dintre cazuri este unul fericit. Pe de altă parte, oamenii care mergeau regulat la psiholog înainte de izbugnirea pandemiei cu COVID-19 și care aveau nevoie de întâlniri săptămânale cu medicii lor au putut profita pe miracolul internetului. Statisticile arată că peste 60% dintre psihologii lumii au ales să nu întrerupă ședințele cu pacienții și au decis ca acestea să aibă loc în mediul online.

Pasionată de artă în toate formele ei, Alexandra Marinescu este masterand al Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea “Valahia” din Târgoviște