You are currently viewing BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ: La 20 mai 1896 a încetat din viață pianista și compozitoarea germană Clara Josephine Schumann

BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ: La 20 mai 1896 a încetat din viață pianista și compozitoarea germană Clara Josephine Schumann

La 20 mai 1896 a încetat din viață pianista și compozitoarea germană Clara Josephine Schumann (născută Clara Josephine Wieck).

Clara Wieck, căsătorită cu marele compozitor romantic german, Robert Schumann, a fost una dintre marile virtuoze ale pianului din veacul al XIX-lea; ea este, de altfel, cea care a introdus cutuma ca solistul să cânte la pian pe dinafară întregul repertoriu, fără a avea nicio partitură pe notieră. Cariera ei s-a desfășurat pe parcursul a mai bine de 6 decenii – a debutat la vârsta de doar 9 ani, fiind considerată în epocă un copil-minune.

La 18 ani, s-a îndrăgostit de Robert Schumann, care fusese elevul tatălui ei și cei doi s-au hotărît să se căsătorească; însă profesorul Wieck s-a opus cu tărie acestui mariaj, considerându-l pe tânărul compozitor nepotrivit pentru fiica sa. Cei doi însă nu au renunțat, l-au acționat chiar în justiție pe Wieck și, în fine, trei ani mai târziu, în 1840, s-au căsătorit. Această poveste de iubire i-a marcat însă profund pe cei doi artiști: în mod cert, lucrările lui Robert Schumann au purtat amprenta acestei experiențe personale și se pare că tensiunea trăită în acea perioadă i-a și declanșat boala nervoasă care avea să-i curme viața în 1856, la doar 46 ani.

Iubirea dintre Clara și Robert Schumann a rămas legendară, un simbol pentru o epocă romantică; deși i-a supraviețuit soțului încă 40 ani (ea s-a stins din viață în 26 martie 1896), nu s-a mai recăsătorit niciodată și a dorit să fie înmormântată lângă el; aceasta, în ciuda zvonurilor legate de o relație între ea și un alt mare compozitor, Johannes Brahms, la lansarea și afirmarea căruia familia Schumann a contribuit, de altfel, foarte mult. Tânărul Brahms, cu 14 ani mai mic decât Clara, a fost, se pare, îndrăgostit de celebra pianistă, însă ea nu a depășit niciodată limita unei prietenii artistice, între doi muzicieni de mare calibru.

Clara Schumann a avut o viață concertistică foarte intensă, cu turnee în întreaga Europă; în același timp, a avut o familie cu 8 copii de care a avut grijă, în cea mai mare parte a vieții, singură.

În calitate de profesoară, în ultimii ani ai vieții, a contribuit mult la dezvoltarea tehnicii pianistice moderne predate elevilor săi. Și, în plus, a fost și o talentată compozitoare: a lăsat mai multe opusuri, care au protagonist, de regulă, pianul; printre ele, și un foarte inspirat concert pentru pian și orchestră.

În mod cert, Clara Schumann a fost una dintre femeile excepționale ale timpului său.